A bírói döntésekig megtiltják a bankoknak a kamatemelést

2014. július 02. 17:59

A devizahiteles csomaghoz beterjesztett módosító értelmében a bankok nem emelhetik egyoldalúan a fogyasztói kölcsönök kamatait, költségeit és díjait addig, amíg az érintett általános szerződési feltételeik tisztességességét jogerős bírósági döntés meg nem állapítja.

2014. július 02. 17:59

A kormány devizahiteles javaslata szűk határidőn belül a bankokat kötelezi annak bizonyítására, hogy tisztességesen módosították egyoldalúan a szerződéseket. Amíg azonban az ezzel kapcsolatos gyorsított bírósági eljárások le nem zárulnak, a bankok nem emelhetik egyoldalúan a kamatot vagy a költségeket.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a szerdai ülésén több módosítást is elfogadott a kormány devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatához. A többi között azt, hogy a jogszabály nemcsak a végtörlesztésben érintettekre nem vonatkoznak, hanem azokra sem, akik kölcsönszerződését az eszközkezelő rendezte.

A várhatóan pénteken elfogadandó törvény kimondaná azt is: felfüggesztik a folyamatban lévő pereket és végrehajtásokat, legkésőbb december 31-ig. A változtatás pontosítja azt is, hogy a jogszabály a 2004 január 1-jén vagy azt követően és a törvény hatályba lépéséig megkötött hitelszerződésekre vonatkozik, de olyan eljárási szabályokat is rögzít, amelyek gyorsíthatják az esetlegesen a bankok által indított pereket.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. július 03. 06:56
Tök jó lesz! Lassacskán a bíróságok fognak dönteni banki kamatokról! Majd a bíró úr megmondja, hogy mennyi lesz a személyi kölcsön kamata. :) Bankonként!
realista
2014. július 02. 20:34
"a bankok nem emelhetik egyoldalúan a kamatot vagy a költségeket" Miért, hogyan lehetne emelni? Két, vagy többoldalúan, esetleg egyenként megkérdezni minden adóst, hogy ugyan mit szólna egy kis emeléshez?
S0ma
2014. július 02. 19:04
Ez az egész ügy homályos. Szó sincs deviza-hitelről , nem tudom, miért a tisztességre hivatkoznak. Az, hogy a tőkét, kamatot és a különféle banki költségeket devizában számolták, eleve törvénytelen! Mi az, hogy deviza ALAPÚ hitel? Ha pedig a delikvens elhitte, hogy ez azért "ALAPÚ" , mert ő jól fog járni, akkor itt szó sem volt tisztességtelenségről, hanem köttetett egy kétoldalú megállapodás arról, hogy a hosszú lejáratú kölcsönt úgy kezelik, mintha devizában folyósították és mintha devizában törlesztették volna. Ennek fényében a szerződés "Spekulációs szerződés" volt úgy a hitelező, mint az adós részéről. Most az a helyzet, hogy a még érvényben lévő szerződéseknél visszatérítést alkalmaznak, aminek nem világos a forrásmegosztása, az pedig egyértelmű, hogy az önkormányzatok horribilis összegű kölcsöneit mi, állampolgárok rendeztük. Ebből következően úgy teszünk, mintha sem az állampolgár, sem az önkormányzati vezetők nem is hallottak volna arról, hogy a devizák nem csak lefelé, hanem felfelé is produkálják az árfolyam-különbözetet. /Persze, senki sem felelős, egyetlen polgármester sem hallott semmit erről a tényről, az állampolgárokról nem is beszélve/. Nem tudom, mennyire világos és körbejárt az új intézkedés abból a szempontból, hogy mit jelent az "elévülés" a visszafizetés szempontjából. Ugyanis, aki az árfolyamrögzítést, vagy a hitel egyösszegű visszafizetését választotta, azoknak mi a jogállása? Ők képezik azt a tábort, akiknél szóba sem jöhet egy esetleges visszatérítés? Ugyanis náluk lezárult egy szerződéses jogviszony, az előbbieknél egy új jogviszony miatt , az utóbbiaknál pedig a végtörlesztéssel . Vagyis: Aki a rögzített árfolyamot választotta, vagy végtörlesztett, ők is elszenvedték az "árfolyam marzsot". Érdekes lehet a többféle jogviszonyból származó ügyletek korrekt elszámolásának kidolgozása. /Nem irigylem a bankokat, az ügyfeleket és a szoftverkészítőket/. Ha már egyszer valamiről megállapították, hogy nem az, ami, akkor azzá kellene változtatni ami eredetileg volt, vagyis Ft-hitellé. A kiindulási pont a kézhez kapott kölcsön Ft összege kellene, hogy legyen. Az elszámolást a korrekt kamatláb alkalmazása tenné valóban szerződésképessé és tisztességessé. Az elszámolások egyszerűen végrehajtóak lennének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!