Öt elvárása van az új felsőoktatási államtitkárral szemben az LMP-nek

2014. június 19. 15:46

Öt pontban sorolta fel csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Ikotity István, hogy az LMP mit vár el az új felsőoktatási államtitkártól. Ezek között a szektor megbecsülésének és költségvetésének növelése, a vidéki főiskolák megmentése, egy stratégiai koncepció kidolgozása és a Felsőoktatási Kerekasztal összehívása szerepel.

2014. június 19. 15:46

A képviselő üdvözölte, hogy az új felsőoktatási államtitkárnak felkért Palkovics László professzort, a BME tanszékvezetője „nem egy pártkatona”, hanem olyan ember, aki a saját területén sikeres volt, ezért remélik, hogy nem lesz „gyengekezű szereplője a kormányzatnak”, akit a háttérből mozgathatnak.

Az LMP azt szeretné, ha a felsőoktatásnak megadnák az azt megillető nemzetstratégiai jelentőséget és megbecsülést – mondta. A felsőoktatás kapuit minél szélesebbre kell nyitni – tette hozzá a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is a tudásalapú társadalom megteremtésében látják az ország felemelkedésének lehetőségét. Arra is kitért, hogy az elmúlt években jelentős forrásokat, a szektor költségvetésének körülbelül egyharmadát vonták el. Az LMP szerint nem elég, ha csak visszaadják ezt a körülbelül hatvanmilliárd forintot, hanem arra lenne szükség, hogy duplájára növeljék a felsőoktatásra fordított összeget – hangsúlyozta.

Ikotity István azt is leszögezte, hogy meg kell menteni a vidéki főiskolákat, mert azok olyan szellemi, kulturális központok, amelyek emellett a munkahelyteremtő képességeik miatt komoly gazdasági jelentőséggel is bírnak. Az LMP véleménye szerint a jelenlegi ad hoc toldozgatás-foldozgatás helyett hosszú távú, kiszámítható stratégiai gondolkodásra van szükség – folytatta, hozzátéve, azt szeretnék, hogy a kormány minél hamarabb fogadjon el egy felsőoktatási koncepciót. Végül közölte, szükség van a széleskörű egyeztetésre és össze kellene hívni a Felsőoktatási Kerekasztalt.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. június 19. 20:28
Nekem csak egy elvárásom van az LMP-vel szemben. HÁTRÁBB AZ AGARAKKAL!!!
luga
2014. június 19. 16:11
Ezt az 5 embert csúcsra járatják, mindennel kapcsolatban elővezetik az "elvárásaikat".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!