Fodor javaslatára ősszel is maradhat a többes ajánlás

2014. június 04. 13:16

Az önkormányzati választásokat szabályozó törvényekben eddig nem szerepelt a többes ajánlás lehetősége, azonban Fodor Gábor módosító javaslatának köszönhetően ősszel is maradhat a többes ajánlás, ha a parlament megszavazza a módosítást. Pedig a rendszerrel kapcsolatban visszaélésekre derült fény a parlamenti választásokkor, több párt ajánlóíveket másolt.

2014. június 04. 13:16

Az NVB elnöke az országgyűlési választást követően javasolta, hogy töröljék el a többes ajánlás lehetőségét, mert több párt visszaélt vele, például ajánlóíveket másoltak. Ezt Patyi András szerint sokkal könnyebb lenne kikerülni, ha mindenki csak egy pártnak írhatna alá. 

Az országgyűlési választás szabályai közül egyelőre nem törölték a többes ajánlást, viszont ellenkezőleg: az eddigi szabályokat kiegészítve lehetővé teszik majd az önkormányzati választáson is, hogy egy személy több pártot támogasson aláírásával. Mindezt Fodor Gábor javasolta a parlamentben, és a kormánypárt be is fogadta a módosítót, így tárgyalni fogják – értesült az Index.

Fodor azzal indokolta a javaslatát, hogy „a választópolgároknak meg kellett tanulniuk egy új ajánlási rendszert, a soron következő választáson viszont a régi rend érvényesülne”. A másik indok, hogy „amennyiben a többes jelölés nem lehetséges, megteremti a nagy pártok, azaz a kormánypárt lehetőségét arra, hogy már a nála kisebb ellenfelek indulását is megakadályozza”.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. június 05. 07:25
Ha? Ha meg a vona nem vona fodroskának esze vona!
balint60
2014. június 04. 14:52
A többes ajánlás felelőtlen és kontroll nélküli bevezetése mérhetetlen károkat okozott a választások tisztaságának és hatalmas hasznot eredményezett a visszaélőknek. Ennek további fenntartása bűn, amit csak tetéz a tervezett eljárási jogi módosítás, amely szerint a jelenlegi 91 napról pár napra csökkentenék a visszaélések kivizsgálásának lehetőségét.
kukagyerek
2014. június 04. 13:45
Ssomorú, hogy ez a ......, egyátalán átlépheti az országház küszöbét!
freehckr
2014. június 04. 13:45
...és akkor ugye kiknek az érdeke a választások széttrollkodása bizniszpártokkal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!