Újjászervezné az uniót az LMP

2014. május 24. 17:12

Egyedül az LMP képviselői kerülnek lobbimentes frakcióba az Európai Parlamentben - mondta el Schiffer András. Az LMP szerint az uniót újjá kell szervezni, valamint átláthatóvá és elszámoltathatóvá kell tenni.

2014. május 24. 17:12

A fiatalokért, a kisvállalkozásokért, a munkavállalókért, a föld megtartásáért, atommentes Európáért és az unió újjászervezéséért kíván az LMP jelen lenni az Európai Parlamentben (EP) – így foglalták össze célkitűzéseiket jelöltjeik és társelnökeik a párt kampányzáró rendezvényén szombaton Budapesten.

Schiffer András társelnök szerint egyedül az LMP képviselői kerülnek olyan frakcióba az EP-ben, amely mentes a lobbinyomástól és szembeszáll a szabadkereskedelmi politikával. A globális kapitalizmus olyan iránya érvényesül ma, amelyben a nagyvállalatok „eszement szabadkereskedelmi politikát” diktálnak, ami fenyegeti a jövőt, letöri a béreket és embertelen munkakörülményeket teremt – mondta. Az unió is emiatt lett kétsebességes, ahol a nagyhatalmak a periféria kontójára gazdagodnak – tette hozzá. 

Szólt arról is, hogy küzdeni kell a ciántechnológia alkalmazása ellen. A politikus emellett egységes uniós bérpolitikát és munkajogi szabályokat javasolt, valamint a magyar termőföld megvédését, azt szerinte ki kell vonni a szabad kereskedelem hatálya alól. Javaslatai között szerepelt, hogy a kisebbségi autonómia ne csak álom legyen, hogy Európa atommentessé váljon, és az is, hogy elszámoltathatók legyenek a strasbourgi képviselők. 

Meszerics Tamás listavezető átlátható, elszámoltatható uniót tart fontosnak, amelyben a tagállamok szolidárisak egymással. Úgy vélekedett: az unió szétesése csak akkor akadályozható meg, ha megvalósulnak a pártja által szorgalmazott szakpolitikai célkitűzések. A politikus bírálta a többi pártot, mert szerinte csak az LMP beszélt arról, mit akar tenni az EP-ben. Úgy vélekedett: pártja a garancia az unió intézményrendszerének megújítására. Bírálta mind a jobb-, mind a baloldali kormányokat, mert vagy nem használták ki a rendelkezésre álló uniós forrásokat, vagy ha igen, akkor azok egy része magánzsebekbe vándorolt. Megjegyezte, hogy az unió által biztosított felzárkóztatási források nem voltak elegendőek.   

Szél Bernadett társelnök a kampányban a „jobboldali melldöngetést” politikai pótcselekvésnek nevezte, de attól is óvott, hogy az unió a „baloldali triász”, vagyis Mesterházy Attila MSZP-elnök, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és Gyurcsány Ferenc DK-elnök pankrációjának újabb helyszíne legyen. Beszédét azzal zárta: erős, európai független Magyarországot kíván látni az unióban.   

Csiba Katalin képviselőjelölt úgy vélekedett: ha pártja és az európai zöldek nem változtatják meg az uniót, akkor senki sem fogja. A vasárnapi voksoláson alacsony részvételre számít, erről szerinte azok a politikusok tehetnek, akiknek érdekük, hogy zárt ajtók mögött dőljenek el fontos kérdések. Közölte: nyomon fogják követni az összes képviselő munkáját. Szakpolitikájukról elmondta: energiafüggetlen, atommentes Európát hirdetnek, ahol a föld azé, aki dolgozik rajta, nem a nagyvállalati, ipari mezőgazdaságé. Mint mondta, a következő húsz év a fiatalokon fog múlni, értük kell kiállni, hogy munkát kapjanak, emellett a kisvállalkozások helyzetbe hozását is fontosnak nevezte a multikkal szemben.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. május 25. 13:30
András! Ti csak ne szervezzetek át sehol semmit,ugyan is nincs szükségünk szakálas énekesnőkre és qrva drága hitelekre és qrva drágaqvillamosenergiára sem!Szóval a parlegfű szintjén maradjatok,az való nektek.
Apáczai
2014. május 25. 13:19
"Az LMP szerint az uniót újjá kell szervezni" A nagyon nagy szerencsével bejutó 1 fő képviselőjével fogja diktálni a direktívákat az Unióban az LMP. Ezt hívják szadeszos reálpolitikának. Még be sem jutottak, már acsarkodnak.
kukagyerek
2014. május 25. 08:57
Be se jut!
grün
2014. május 25. 07:33
izráelbe kéne menni, kóser libát kéne enni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!