Tarlós: A városfejlesztéshez megalapozott koncepció kell

2014. május 06. 11:26

A főpolgármester szerint Budapest fejlesztéséhez elengedhetetlen az önkormányzati szerepvállalás, de csak jól működő városban lehet ingatlanfejlesztés.

2014. május 06. 11:26

Nem csak a város működtetéséhez, hanem a fejlesztéséhez is elengedhetetlen az önkormányzati szerepvállalás, de csak jól működő városban lehet ingatlanfejlesztés – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a Napi Gazdaság Új lehetőségek és kihívások az ingatlanpiacon címmel szervezett konferenciáján kedden Budapesten. A városfejlesztéshez megalapozott koncepció szükséges, most készül a főváros integrált fejlesztési stratégiája, amely a 2030-ig szóló városfejlesztési programra épül – tette hozzá a főpolgármester. A stratégiában az élhető város kialakítása a cél. Ennek része például a Duna kihasználása, de nem csak a belvárosban, hanem a főváros 25 kilométeres szakaszán – vélte Tarlós István. A fejlődés legfőbb akadálya jelenleg a rossz közlekedés. Ezért intermodális csomópontokat kell létrehozni a városban, de a tömegközlekedés nem jelenti az autók kiszorítását.

 
A főpolgármester kiemelte, hogy 27 nagy projekt áll előkészítés alatt, ezek többsége infrastrukturális jellegű. A projektek pénzügyi, jogi és műszaki előkészítése jóval gyorsabb, mint korábban volt. A kormány fővárossal kapcsolatos koncepciója három pontban foglalható össze – mondta a konferencián Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházások kormánybiztosa. Ez a három pont a következő: elsősorban a helyi lakosok otthona a város, másodsorban az ország fővárosa, míg harmadrészt közép-európai regionális központ. A kormány és a főváros kapcsolatából megemlítette a kormánybiztos a 147 milliárd forintos tartozás elengedését – ez a 4-es metró költségvetésének egyharmadával egyenlő. A futó fejlesztések közül pedig kiemelte a Ludovika Campust, amely nem csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek ad helyet, hanem egész Józsefváros életminőségét javítja.
 
Finta Sándor, Budapest főépítésze számba vette az ingatlanfejlesztésre alkalmas területeket. Jelenleg 1900 hektár ilyen üres terület van a fővárosban, további ugyanennyi pedig alul-hasznosított. Ütemezett fejlesztés 635 hektáron indítható. Átmeneti hasznosítást kell találni 1200 hektárnak, ebbe a körbe tartozik például a korábban tervezett kormányzati negyed területe is. Egyik hasznosítási mód lehetne például sportpályák építése. A 2014-2020 közti időszakra 7 akciós területet jelölt ki fejlesztésre a főváros. Ebbe a körbe tartozik a volt gázgyár és a Hajógyári sziget, a Margitsziget melletti Duna-partok, a Városliget, amely a Nyugati-tértől tart a Rákosrendező-vasútállomásig, a Városháza-tér a belvárosban, a Rákóczi út – Kossuth Lajos utcai tengely, végül pedig a Népliget.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyseggelem
2014. május 06. 12:37
Nem Tarlos kell ide, hanem Demsyky. Kit erdekel hogy a disynoolatok lepukkant a fopolgarmestersege alatt, de tudtak hogy kinek kell a penzt juttatni, persze kapott o is belole, hisz nem moslekzabalo.
liberálzöld.
2014. május 06. 11:56
Megalapozott koncepció kell. Még jó, hogy eszébe jut. Így, 4 év után ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!