Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Political Capital: Az EP több mint negyede euroszkeptikus lehet

2014. május 23. 13:46

Az európai országok többségében egyértelmű növekedést mutat az EU-ellenesség, a szélsőjobboldali pártok 8-ról 18 százalékra növelhetik az EP-ben való részvételüket. Nem csak ők euroszkeptikusok viszont egyedül: a szélsőballal és az enyhébben szintén euroszkeptikusnak számító brit konzervatívokkal együtt akár az EP 30 százalékát is kitehetik.

2014. május 23. 13:46
A European Social Survey adatbázisán alapuló DEREX mutató segítségével összehasonlíthatók az egyes európai országok abból a szempontból, hogy mekkora a szélsőjobboldal ideológiája iránt nyitott választók aránya. A legfrissebb eredmények szerint az európai országok többségében egyértelmű növekedést mutat az EU-ellenesség, ami az EP-választáson jó esélyt kínál az integrációval szemben politizáló pártoknak.
 
Ezt mutatja az is, hogy a Votewatch előrejelzése szerint az egyértelműen EU-ellenes (szélső)jobboldali képviselők aránya az EP-ben 8-ról 18 százalékra nőhet. Ha ehhez hozzászámoljuk a „puha” euroszkeptikus jobboldali (a Cameron vezette Európai Konzervatívok és Reformerek) és a szintén erősödő szélsőbaloldali (az Európai Egyesült Baloldal) frakciók mandátumait, akkor a jelenlegi képviseletük másfélszeresére, összesen akár 30 százalékra is nőhet az Európai Unióval más-más mértékben, de mindenképpen szemben álló képviselők aránya – áll a Political Capital közleményében.
 
Arra is felhívják a figyelmet, hogy az összeurópai tendencia mögött országonként eltérő folyamatok húzódnak. Míg Franciaországban és Nagy-Britanniában a szélsőjobboldalra sorolt pártok mérséklődése, közép felé húzódása teremti meg a jobb szereplés lehetőségét, addig Olaszországban inkább a társadalomban megnövekedett elégedetlenségre épülnek rá az Európai Uniót bűnbaknak kikiáltó pártok – írják.
 
Nagy-Britanninában és Hollandiában egyébként már lezajlott az EP-választás, de az eredmények csak vasárnap lesznek nyilvánosak.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. május 24. 05:59
Állandóan a szélsőjobbon ugrálnak, a szélsőbal ártott a legtöbbet Európának. Beölelték maguk közé az antidemokratikus állampártok utódait, a posztkommunistákat, ott csücsülnek az ilyen olyan kriptokommunisták és még a tényleges kommunisták is helyet kaptak. Egyrészt ezek tönkretették Európát, elmélyítették a válságot, lassították a kilábalást és megutáltatták a normális emberekkel az EU-t, másrészt kilátástalanná tették az Unió helyzetét a választók szemében. Ez volt az akció és a reakció miatt visítanak oly sokan. Kohn Benditek, Ficók, Kinga Gönczovák nem jelentenek értelmes követendő irányt normális választóknak.
flaneur
2014. május 24. 01:17
"A sok seggfej nem tuja milyen az, amikor a kezében tarja a beleit." Nem vagyok benne biztos, hogy az intelligencia végső bizonyítéka az, ha megtudod, milyen az, amikor a kezedben tartod a beleid. Nekem legalábbis elég nagy lúzerségnek tűnik.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2014. május 23. 23:50
Az biztos, hogy lopni, csalni, hazudni bosszantó ha folyton ellenőrzik a kis férgeket. rákosi se szívesen verte volna a nyálát az EU-ban. Putyin se tudna megfelelni egyetlen feltételnek sem. Hajrá magyar ország. Elkúrtuk már ahol lehet, de még mindig van mit elfecsérelni. Tekerd fel a Kossuthot és táncolj. Idióta.
bdi
2014. május 23. 16:40
A sok seggfej nem tuja milyen az, amikor a kezében tarja a beleit. Oszlassák fel az EU-t, és húsz éven belül újra ölni fogják egymást az európai országok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!