Pálinkás József lehet a magyar EU-biztos?

2014. május 09. 17:10

Az MTA egykori elnökének neve is forog a tudományokért és kutatásokért felelős uniós biztosi poszt kapcsán. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Navracsics Tibort küldi Brüsszelbe a kormány.

2014. május 09. 17:10

A tudományokért és kutatásokért felelős uniós biztosi poszt kapcsán felmerült a Magyar Tudományos Akadémia közelmúltban leköszönt elnökének, Pálinkás Józsefnek a neve is – írja az Index. Sokak vélekedése szerint erre a posztra egy tudóst, kutatót kell jelölni, aki képben van a tudomány aktuális állásával kapcsolatban, nem pedig olyat, akinek csak jogi vagy politikai háttere van. Pálinkás atomfizikus, az atomi ütközések fizikájának szaktekintélye.

Ha Pálinkás valóban szeretne jelölt lenni a posztra, akkor előbb nemzeti szinten kell jelöltté válnia, utána pedig más jelöltekkel is meg kell küzdenie a posztért. Szintén aspirál ugyanis a biztosi pozícióra a a szlovák Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság oktatási, ifjúsági és kulturális biztosa, valamint a lengyel Jerzy Buzek, aki parlamenti képviselő és akadémiai tanár is egyben.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy Navracsics Tibor lesz a magyar uniós biztos, éppen ezért várható külügyminiszteri kinevezése csak ideiglenes lesz.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2014. május 10. 10:44
Rohadtul nem szeretem ezeket a "független" értelmiségieket, főleg ilyen fontos posztra. A Chikán Attila, Ángyán, Stumpf stb. vonal még mindig csalódást okozott. Az ilyen emberekkel nem lehet együtt dolgozni. A politikus egy szakma, tudja, hogy hallgatni jobb, mint össze-vissza beszélni. Ami ugyan jól esik, de semmire sem jó ezen kívül. Ügyeket előre vinni nagy szarpaszírozás, sok munka, alázat, ész kell hozzá. Ez az Ángyán pl. olyan, mint akinek nem megy a sakk, oszt jól lesöpri a táblát. A meccset ettől még nem nyeri meg. Ha utána meg főleg hátba szúrja a főnökét, akkor az összes szavazót is. Nem azért küldtük oda. Stumpf is elmehet a picsäba a hajléktalanos döntésével. Ezért nem kellenek ezek a függetlenek. Egyébként eldöntött tény már,hogy Navra megy.
tango47
2014. május 10. 09:59
A Pálinkást nem akarják betiltani? Ja a pálinka főzést! Az más. Akkor mehet.
gfischer
2014. május 09. 20:11
Ki lesz biztos? Milyen biztos? Ki kivel versenyez? Miért versenyez? Egyik héten ilyen, másik héten olyan? Hol gyártják ezt a kuplerájt? Itt, vagy Brüsszelben? Mi lenne, ha egyszer valamit egyértelműen elmesélnének?
kulalak
2014. május 09. 20:02
Nem értem, hogy miért hiszi valaki egy tudósról, hogy nemzetközi poltikai katyvaszba vágyakozik? Pálinkás akarja ezt egyáltalán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!