EP-választás: a legtöbb kérdésben egyetért a néppárti és a szocialista csúcsjelölt

2014. május 09. 07:50

A német ZDF és az osztrák ORF közszolgálati csatornákban sugárzott tévévitában ütköztette véleményét az Európai Bizottság élére jelölt néppárti Jean-Claude Juncker és a szocialista Martin Schulz. A két fél a legtöbb kérdésben egyetértett, inkább csak az adózási kérdésekben volt eltérés, illetve abban, hogy Juncker szerint a gazdasági növekedés, Schulz szerint a fiatalok munkához juttatásának ügye a következő évek legfontosabb feladata.

2014. május 09. 07:50

A legtöbb kérdésben egyetértett az Európai Unió két legnagyobb pártcsaládja, a konzervatív erőket összefogó Európai Néppárt és a balközép pártokat tömörítő Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltje az európai parlamenti (EP-) választási kampány keretében a ZDF német és az ORF osztrák közszolgálati televízióban csütörtök este sugárzott vitában.

Az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségének megszerzésére leginkább esélyes két politikus, a néppárti Jean-Claude Juncker és a szocialista Martin Schulz vitáján a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ügyétől az ukrajnai válságnak a nyomásgyakorlás és a párbeszéd kettősségén alapuló kezeléséig a legtöbb témában teljes nézetazonosság volt, vagy csak árnyalatnyi különbségek mutatkoztak meg. Így például mindketten úgy vélték, hogy az EU bővítése a következő években nem folytatódik tovább, az unió működését pedig átláthatóbbá kell tenni és csökkenteni szükséges a bürokráciát.

A két politikus tévévitájában az euró szerepével kapcsolatban is ugyanazokat a gondolatokat fejtették ki. Martin Schulz azt emelte ki, hogy a közös pénz stabilizálása „létfontosságú” az egész EU számára, Jean-Claude Juncker pedig azt hangoztatta, hogy euró nélkül nincs közös Európa. A kontinens nemzetközi jelentősége egyre csökken, részaránya a globális gazdasági teljesítményben mindinkább zsugorodik, az euró viszont biztosítja, hogy az unió tagjai a jövőben is „beleszólhassanak” a globális folyamatokba – fejtette ki Juncker, megjegyezve, hogy az ukrán krízissel tetézett gazdasági és pénzügyi világválság hatására valutaháború kezdődne az európai országok között, ha nem lenne euró.

Az elképzelések hasonlóságát jelzi, hogy a konzervatív jelölt egyes kérdésekben inkább szociáldemokrata követelésként számon tartott pontokat emelt ki programjából, így hangsúlyozta, hogy valamennyi tagországban be kell vezetni a minimálbér intézményét és ki kell terjeszteni a szociális ellátás intézményrendszerét. Ugyanakkor míg Juncker a következő évek legfontosabb feladatának a tartós gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését nevezte, a Schulz úgy vélte, hogy a fiatalkori munkanélküliség visszaszorítása az első számú feladat.

Ezen kívül az adózási kérdésekben mutatkozott még nagyobb eltérés. Jean-Claude Juncker, aki korábban luxemburgi miniszterelnök és az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának vezetője volt, azt mondta, hogy a társasági adó alapjának kiszámításában harmonizálni kell a tagállami eljárásokat, de meg kell őrizni az adóversenyt, amit Martin Schulz elutasított, arra hivatkozva, hogy a minél alacsonyabb adókulcsok bevezetésében versengő tagállamok küzdelméből csak az adókerülésre berendezkedett nagytőke kerülhet ki győztesen.

Néhány témában csak egy álláspont jelent meg a vitában, Martin Schulz – a német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, az Európai Parlament jelenlegi elnöke – például kifejtette, hogy az EB-ben érvényesítené a nők és férfiak közötti egyenlőség elvét, a nemek aránya 50-50 százalék lenne az általa vezetett bizottságban.

Jean-Claude Juncker egyebek között kifejtette, hogy nem hajlandó elfogadni támogatást jobboldali populista pártoktól, akkor sem, ha ilyen pártok külső támogatásán múlna, hogy megválasztják-e a brüsszeli bizottság elnökének.

Az idei EP-választások eredményét – most első ízben – figyelembe kell venniük a tagországok vezetőinek, amikor javaslatot tesznek majd a parlamentnek arra, hogy ki legyen a következő öt évre az EB elnöke. Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetőjét az EP-nek kell megválasztania. Minderről az unió alapszerződésének számító Lisszaboni Szerződés rendelkezik. Korábban az EB elnökét kizárólag a tagállamok vezetői választották ki.

A legutóbbi mérések szerint az Európai Néppárt nagyon szoros versenyben vezeti az európai pártcsaládok népszerűségi listáját az Európai Szocialisták Pártja előtt. A PollWatch közvélemény-kutató intézet adatai alapján a néppártiak 213, a szocialisták 208 mandátumra számíthatnak a 751 tagú Európai Parlamentben. A választásokat május 22. és 25. között rendezik meg, a tagállamok többségében, köztük Magyarországon is 25-én, vasárnap.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. május 09. 15:34
Összenő, ami összetartozik. Csak színjáték ez a bal meg a jobb oldal küzdelem. Németországban is csont nélkül összeborultak a "konvervatívok" a vörösökkel. De Magyarországon is ugyanazt a cionista dumát nyomják a narancssárgák is, mint a vörösök. Sőt még rá is tesznek egy lapáttal.
gregoripehh
2014. május 09. 11:21
Emberek, azért ég föld a különbség a kettő között. Schulz börtönőr pimaszul hazudozik, amikor EUs pénzeket hitelből ajánlgat az adófizetők zsebére a kisvállalkozóknak, hogy cserében fiatalokat foglalkoztassanak. Ez eddig sehol sem működött, mert a bankok mindenütt megakadályozták az ilyen programokat a konkurencia miatt. Ez csődöt mondott németországban is, mint Schulz tudja. Amit tényleg megtehetnének, hogy banktörvénnyel kötelezni a bankokat hitelezésre és a kamat emelésére. Ezt nem merik megtenni, mert unortodox volna. Matolcsy örülne neki.
tango47
2014. május 09. 11:09
" a legtöbb kérdésben egyetért a néppárti és a szocialista csúcsjelölt" Jól nézünk ki. Mi csak rosszul járhatunk a nagy egyetértés mellett - így azt csinálnak, amit akarnak.
Berecskereki
2014. május 09. 09:40
Az Európai Unió Könyvkereskedést nyit? http://www.europarl.europa.eu/meps/hu/1911/MARTIN_SCHULZ_cv.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!