EP-kampány: zombik a közterületen

2014. május 06. 14:27

Az egyik legfontosabb tapasztalatom az, hogy hazánk népének jelentős hányada zombivá vált a közterületen.

2014. május 06. 14:27
Ansinn

„Az aláírásgyűjtés úgy zajlott, hogy az aktivisták egy, a párt logóját, jelszavait hirdető standdal kitelepültek különféle forgalmas helyekre, és próbálták rávenni az arra járókat, hogy aláírásukkal támogassák a párt felkerülését a szavazólapra. A küszöb húszezer érvényes aláírás volt, ennél persze többet kellett összeszedni, mert hibák, elírások, hasonló tévedések – és mi tagadás: rossz szándékú magatartás – miatt az aláírások egy része nyilván kiesik az ellenőrzésen. Az érvényességet néhány személyes adat megadásával tudta a választási iroda ellenőrizni.

Ott álltam tehát órákat egy aluljáróban, megmerítkezve a mai magyar valóságban. Az egyik legfontosabb tapasztalatom az, hogy hazánk népének jelentős hányada zombivá vált a közterületen. A bezárt, kőmerev arcok, a szemkontaktus felvételére alkalmatlan üveges tekintetek, az automata-szerű mozgás ezt egyértelműen jelezte. De még inkább alátámasztotta ezt a megállapítást, ha megszólítottuk a fenti tüneteket mutatókat. Szó nélkül kikerültek és továbbmentek. Volt köztünk, akinek személyes ismerőse is megtette ezt. (Utólag az illető beismerte: maga sem tudta miért tett így, és szívesen alá is írt.)

Ennél sokkal jobb volt, ha elutasítottak. Ez legalább azt jelezte, észrevettek, emberszámba vesznek. Egy biccentés, egy apró mozdulat, egy szó elég is volt ahhoz, hogy megértsem, nem kívánja aláírásával támogatni a pártot. Bár korántsem biztos, hogy mindezt nem zombi üzemmódban tették. Egy bevásárlóközpont is elérhető volt az aluljárónkból, az innen kiáramló ifjú hölgyeket azzal próbáltam megszólítani – látva kezükben a márkás zacskókat – : »Szeretne a jövőben is ilyen plázákban vásárolni?« A válasz minden esetben egyértelmű és határozott nem volt. Szóval, vagy be lehet zárni ezeket a bevásárlóközpontokat, vagy zombilányokkal találkoztam.

Ez a viselkedés elsősorban annak gyakorlóját fosztja meg a lehetőségektől. Tény, hogy a fontosabb közterületi csomópontokban rengeteg árus, kéregető, reklámcédula osztó, adománygyűjtő, tiltakozásra felhívó, castingoló és hasonló kívánja felhívni magára a figyelmet. De azzal, hogy az elhaladók egy pillantás nélkül eleve elzárkóznak mindettől, magukat zárják ki abból, hogy eljusson hozzájuk az információ. Esetleg olyan, ami fontos, érdekes volna a számukra. Esetleg olyan, ami elindítana egy ötletet, amiből valami nagyszerű születhet. Az aluljáró zombinépe egy kicsit az ország tükörképe is: felvetett fejjel, vakon, süketen, semmit sem észrevéve megyünk el a lehetőségeink mellett. Senkitől semmit el nem fogadunk, nehogy esetleg adnunk kelljen, akár csak időt, figyelmet is.”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. május 06. 19:12
"Esetleg olyan, ami elindítana egy ötletet, amiből valami nagyszerű születhet. Az aluljáró zombinépe egy kicsit az ország tükörképe is:" Bokrosnak gyűjtöttél? Ne csodálkozz!
Mich
2014. május 06. 15:16
Bokros-zombi a közterületen...
Thasaidon
2014. május 06. 15:15
"Szóval, vagy be lehet zárni ezeket a bevásárlóközpontokat, vagy zombilányokkal találkoztam." Hehe, pedig a bevásárlóközpontok is tele vannak zombikkal, csak egy kapitalistát az kevésbé zavar. :-D "De azzal, hogy az elhaladók egy pillantás nélkül eleve elzárkóznak mindettől, magukat zárják ki abból, hogy eljusson hozzájuk az információ." Ez jogos és helytálló észrevétel, de akkor most hallgassunk meg mindenkit, aki csak úgy vadidegenül leszólít az utcán? Bevallom, ebből a szempontból én is zombiként szoktam közlekedni Pest utcáin (tényleg! Ha valaki tudatában van annak, hogy zombi, az fogalmilag lehet zombi?), és módszeresen kerülöm, hogy megszólítsanak. A helyzet az, hogy utálom, ha meg akarnak győzni valamiről, utálom, ha rám akarnak tukmálni valamit; mert az egy olyan helyzet, amikor nincs lehetőségem higgadtan mérlegelni a pro és kontra érveket, hiszen csak egyvalaki kommunikál velem, aki nyilván az egyik oldal pártját fogja. Másrészt szerintem sokan vannak úgy vele, hogy nem akarják bunkó módon lerázni azt, aki megszólítja őket, ezért már magát a kommunikációs helyzetet is kerülik, és még csak a szemkontaktusig sem akarnak eljutni. Harmadrészt Pest utcáin közlekedni undorító. Gusztustalan. Idegesítő. Az ember alig várja, hogy túlélje a metrózás/stb. mizériáját, mihamarabb ki akar keveredni az összehugyozott, gyomorforgató aluljárókból. Ilyenkor persze, hogy betokozódik, és csak a nemes célra koncentrál.
Onurisz
2014. május 06. 15:08
Érdekes és hasznos élménybeszámoló. Nagy baj az elhatalmasodott türelmetlenség és ingerlékenység, de nem új jelenség. 94 óta jelen van és 2002 után erősödött fel igazán. A zombi viselkedést egyrészt mentheti az, hogy sokan gondok, problémák súlya alatt járnak köztünk és magyarázhatja az, hogy valóban terhes az a rengeteg indokolatlan zaklatás, amely a város központi közterületein folyamatosan ér bennünket. Szerintem semmilyen lehetőséget nem szalasztunk el, ha elmegyünk mellettük, csupán nem nyitjuk ki az "utcai spam"-et. A Jobbikosok érvelése valóban tanulságos és hosszabb távon tarthatatlan. Ha az őket támogató fiatalok lehetőségekhez jutnak az életben és a munkájukban, meg fognak, meg kell változniuk, mert különben sikertelenek lesznek. Ha nem jutnak lehetőségekhez és a Jobbik a frusztráltak pártja marad, akkor viszont így soha nem válnak kormányképessé, hacsak nem uralja el a frusztráció az egész országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!