A fővárosi szocik valószínűleg támogatni fogják az elnökség lemondását

2014. május 28. 11:29

Noha csak csütörtökön ül össze a budapesti párttanács, Alexa György, az MSZP budapesti választási bizottságának elnöke szerint várhatóan az a vélemény kerül majd többségbe, hogy az országos választmánynak el kell fogadnia az elnökség lemondását.

2014. május 28. 11:29

Az MSZP budapesti választási bizottságának elnöke szerint a fővárosi párttanácsban várhatóan annak lesz többsége, hogy a párt országos választmánya fogadja el a pártelnökség EP-választás utáni lemondását. Alexa György szerdán az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, testületi döntés még nincs az ügyben, a budapesti párttanács csütörtökön ül össze, hogy megvitassa a kérdést. Mint mondta, az elnökség lemondása utáni helyzet levezénylése tekintetében vannak nézetkülönbségek.

Az MSZP csepeli szervezetének szerdán nyilvánosságra hozott állásfoglalása rendkívüli kongresszus összehívását és új országos elnökség megválasztását javasolja a választmánynak. A szocialisták XXI. kerületi pártszervezetének honlapján olvasható dokumentumban azt írják, hogy a csepeli szervezet taggyűlése úgy határozott, választmányi delegáltjait kötött mandátummal küldi a szombati ülésre. E szerint a rendkívüli kongresszuson megválasztandó új országos elnökség mandátuma 2016-ig szólna. Ezzel egy időben javasolják a budapesti küldöttértekezlet összehívását is, amely megválasztaná az új budapesti elnököt. (A budapesti elnök poszt jelenleg üres, miután Molnár Zsolt május 15-én lemondott.) A csepeliek azt javasolják, hogy a teljes, felmenő rendszerben lebonyolított tisztújítást az önkormányzati választás után tartsák. Az MSZP csepeli szervezete azt írta, hogy amennyiben ezeket a javaslatokat nem támogatják a választmányi ülésen, akkor egy teljes, felmenő rendszerben lebonyolított tisztújításra van szükség 60 napon belül.

Ugyancsak véleményt nyilvánított az MSZP angyalföldi szervezete, még az európai parlamenti (EP-) választás előtt. Az Index és a Népszabadság beszámolója szerint a dokumentumban leszögezték: teljesítmény nélkül senki se lehessen vezető az MSZP-ben, a teljesítményt pedig a választásokon elért eredményekben kellene mérni. A lapinformációk szerint a XIII. kerületi párttagok felrótták a pártvezetésnek, hogy semmilyen mondanivalója sem volt az országgyűlési kampányban, ezért a tennivalók elodázásába menekült, a bukás után pedig önkritikátlanul folytatta a ténykedését. Borszéki Gyula, a XIII. kerületi MSZP elnöke az Indexnek azt mondta, a belső nyilvánosságnak szánták az állásfoglalást, ezért nem hozták nyilvánosságra.

Márton Roland, az MSZP országos választmányának elnökhelyettese, székesfehérvári pártelnök a Fehér Megyei Hírlap szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy a választmány nem teheti meg, hogy nem fogadja el az elnökség lemondását, mert nem maradhat következmények nélkül, ami történt. Ugyanakkor kutyaszorítóban is van a választmány – folytatta – , mert bármilyen döntés is születik, „az az önkormányzati választásokhoz szükséges üzenetek továbbításának a rovására megy”. Hozzátette: szervezeti és tartalmi változás is kell a pártban, az MSZP-nek elsősorban a hitelesség terén kell tennie.

Az MSZP országos elnöksége vasárnap este, az EP-választás eredményének ismeretében ajánlotta fel lemondását a párt választmányának. A választást a Fidesz-KDNP a szavazatok 51,49 százalékával nyerte meg, a Jobbik 14,68 százalékkal a második, az MSZP 10,92 százalékkal a harmadik, a Demokratikus Koalíció 9,76 százalékkal a negyedik, az Együtt-PM 7,22 százalékkal az ötödik, az LMP 5,01 százalékkal a hatodik lett a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása alapján.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jégecet
2014. május 28. 12:11
Kell még valamit mondanom, Ildikó?
Antigoné
2014. május 28. 12:00
Azért borzasztó érzés lehet egy mezei MSZP-snek, hogy kiderült: nem a legnagyobb ellenzéki párt szimpatizánsa, hanem egy hamarosan egymást kicsináló intrikusok gyülekezetének híve. Itt már jó megoldás nincs, szó szerint történelmi a vereség (ennek súlyát még nem is érezzük igazán).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!