Századvég: Csökkent a lakóhelyváltozások száma a választás előtt

2014. április 04. 10:18

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által nyilvántartott adatok szerint átlagosan több mint 40 százalékkal kevesebb lakóhely-változtatás történt Magyarországon a választásokat megelőző negyedévben az előző év negyedéves időszakaihoz viszonyítva – közölte a Századvég.

2014. április 04. 10:18

Az új választási eljárási törvény megszüntette az igazolással szavazást és bevezette helyette az átjelentkezést, amivel jelentősen visszaszorult a visszaélések lehetősége – olvasható a Századvég közleményében. A korábbi igazolással szavazás esetén ugyanis az így voksoló polgár annak az egyéni választókerületnek a jelöltjeire és arra a területi listára szavazhatott, amely választókerület és megye területén a szavazás napján tartózkodott. Átjelentkezés esetén viszont a választópolgár ebben az esetben is a lakóhelye szerinti egyéni választókerület jelöltjeire szavazhat.

A hatályos magyar jogszabályok adta kereteken belül tehát a választópolgár csak akkor tud más egyéni választókerületi jelöltre szavazni, ha lakóhelyét megváltoztatja. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a szavazóköri névjegyzék lezárására a szavazást megelőző második nap 16 órakor kerül sor, így az esetleges lakóhely-változtatás miatti módosításra is csupán eddig az időpontig van elvi lehetőség  írják a közleményben.

Hozzáteszik: a lakcím megváltoztatására vagy létesítésére vonatkozó szabályok szerint, ha valaki nem a saját ingatlanába akar bejelentkezni, akkor szükség van az ingatlan tulajdonosának vagy bérlőjének nyilatkozatára, valamint arra, hogy a tulajdonos vagy bérlő ezen minőségét okirattal igazolja.

A lakcímnyilvántartás szerint 2013. első negyedévben összesen 153 989 lakóhely-változtatás történt Magyarországon, és ugyanilyen nagyságrendű lakóhely-változtatás történt a 2013-as év későbbi időszakában is. 2014. első negyedévben ez a szám jelentős mértékben, 90 033 lakóhely-változtatásra csökkent.

Összességében tehát megállapítható, hogy a választások közeledtével nemhogy megnövekedett volna a lakóhely-változtatások száma, hanem a korábban megszokott adatokhoz képest jelentős csökkenést mutat a statisztika. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy tömegesen lakóhely-változtatásra a választásokkal összefüggésben nem került sor – zárul a Századvég közleménye.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. április 04. 15:49
Ne legyen igazam, de mocskos nagy csalásokra készülnek itt egyesek! Remélem a JOBBIK észnél lesz a szavazat összesítéseknél is!
gross
2014. április 04. 13:15
Hol látták a 2014-es adatokat? Én nem találom a honlapon
Ëmëhntëhtt-Ré
2014. április 04. 11:51
Zuglóban van olyan 64 négyzetméteres lakàs, ahovà 70 fo jelentkezett be Kemecséről, hogy a XIV.kerületben szavazhasson. Nem tűnik fel senkinek a vàlasztàsi meghivók cimzésénél, hogy ugyanarra a cimre hetven, új szavazati jogot biztosító papírt kuld ki? Úgy làtszik Papcsàk úr népszerűsége Kemecsén nagyobb mint Zuglóban.... ASzabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén mintegy hétszázzal kevesebben vannak a választói névjegyzékben, mint két hónappal ezelőtt, míg Zuglóban hétszázzal többen. Mit tesz Isten, Kemecse polgármestere pont Papcsák Ferenc kormánypárti képviselőjelölt-polgármester kampányfőnöke
gandras
2014. április 04. 11:03
miért érzi úgy a századvég, hogy ilyeneket kell közölnie. Ami nem cáfolja azt, hogy bizonyos körzetekben (és az ellenzék ezt mondta) gyanúsan sok az átjelentkezés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!