Rétvári: Fontos, hogy jól működjön a közszolgálat

2014. április 08. 11:15

Fontos az állam közszolgálati-közigazgatási funkciójában a polgárok partnert és „ne akadályozó ellenséget” lássanak Rétvári Bence szerint.

2014. április 08. 11:15

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint fontos, hogy az állam közszolgálati-közigazgatási funkciója jól működjön, és a polgárok partnert és „ne akadályozó ellenséget” lássanak benne. Rétvári Bence kedden Budapesten, a Partnerségi Program részeként indított konferenciasorozat újabb állomásán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hangsúlyozta, a kormány a Magyary program keretében évről évre igyekszik megújítani és fejleszteni a közigazgatást, s a munka egy fontos fázisa mostanra lezárult. Kiemelte: konzultációsorozat keretében végiglátogatták a kormányhivatalokat és ennek részeként a Partnerségi Program során végiglátogatják az egyetemek jogi karait is.

Az államtitkár az elmúlt időszakot értékelve rámutatott: évente 16 millió közigazgatási és bírósági ügy keletkezik, ebből a Magyary program jogszabályi módosulásai következtében 5 milliónak változott gazdája, és került át általában a jegyzőktől a járási és megyei kormányhivatalokhoz. A megyei kormányhivatalok ma 17 olyan szervezetet foglalnak magukba, amelyek korábban különállóak voltak. Élükön főispán áll, aki nem csak a szabályosságért, hanem eredményességért is felel. Hatvanezer dolgozó munkáltatója változott meg az átalakítások nyomán - mondta az államtitkár, aki összehasonlításul rámutatott: az összes minisztériumban 5-6 ezer ember dolgozik.

Rétvári Bence fontosnak nevezte, hogy az állam közszolgálati-közigazgatási funkciója jól működjön, mert a polgárok 2-3 közigazgatási üggyel találkoznak egy évben. Ha jól működő szolgáltatást biztosítanak számukra, azzal megerősítik a polgárokat abban, hogy jól működik a jogállam. Az is fontos, hogy az államban partnert lássanak, és ne „akadályozó ellenséget”, ha az állam gyenge, 10 millió polgár érdekképviselete gyengül meg – mutatott rá a parlamenti államtitkár. Az állam ereje ugyanakkor nem önmagáért való, hanem azért, mert más a polgárok érdekeit nem tudja képviselni – fűzte hozzá. Varga András dékán arról beszélt, hogy a közigazgatás folyamatos reformra szorul. Aktuális kérdés a járások témája, amellyel a tanácskozáson kerekasztal-beszélgetésen foglalkoznak – mondta, majd jelezte, a minisztérium fontosnak tartja, hogy ne csak a jogszabályok véleményezése során beszéljenek bizonyos kérdésekről, hanem a működés tapasztalatait is összegezzék.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. április 08. 21:56
Illetményt kellett volna rendezni...
nyugalmazott tanár
2014. április 08. 13:42
Látom, vannak, akiknek nem fontos, hogy a közszolgálat jól működjön, diszlájkolják a hírt. Vakegér, vakegér! Lukba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!