Milliós büntetést kapott a TV2, mert elhallgatta a Jobbikot

2014. április 04. 17:29

Maximális bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság a TV2-re és a JESZ-re is. A kereskedelmi csatorna ötmillió forintot fizethet, amiért elhallgatta a Jobbik kampányeseményeit, míg az MDF utódpártjának azért kell fizetnie, mert jogtalanul használta óriásplakátjain más pártok politikusainak arcképét.

2014. április 04. 17:29

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kiszabható maximális, 5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a TV2-t a Jobbik kampányeseményeinek elhallgatása miatt. A testület pénteki ülésén a jogsértés megállapításáról és bírság kiszabásáról egyhangúlag döntött, a konkrét összegről pedig 16:3 arányú többséggel.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, és több konkrét műsorszámot is felsorolt, melyekben az ellenzéki pártok között a Jobbikot egyáltalán nem jelenítették meg. A beadványtevő szerint a TV2 „rendre elhallgatja a jobbikos eseményeket és a Jobbikot, miközben szalagcímeivel, illetve felkonferálásukkal azt a látszatot keltik, hogy objektív és egységes tájékoztatást ad”.

Borbély Andrea, az NVB Jobbik-delegáltja az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos médiaszolgáltató a március 24 és április 3-a közötti időszakban a Jobbik semmilyen formában nem jelentette meg, szerinte ez a párt „tudatos és tendenciózus elhallgatását” mutatja.

Milliós büntetés a JESZ-nek is

Másfél millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségre (JESZ), mert más jelölő szervezetek jelöltjeit jelenítette meg a plakátjain. A testület pénteki ülésén 17:2 arányban döntött a jogsértés megállapításáról és a bírság kiszabásáról.

Az NVB-hez Szabó Tímea, a balodali összefogás jelöltje fordult kifogással azért, mert a JESZ plakátjain mások mellett az ő fényképe is szerepel, de ehhez nem járult hozzá. Szabó Tímea beadványában azt írta, fényképe feltüntetése a plakátokon „egyértelműen azt a hamis üzenetet  közvetíti a választóknak” hogy ő a JESZ jelöltje vagy támogatója lenne. Szerinte a történtek „különösen súlyosan” sértik a választások tisztaságát, hiszen egyszerre alkalmas a választók megtévesztésére és egyúttal tisztességtelen politikai előny szerzésére. Jelezte, tudomása szerint a plakátból, melyen mások mellett Pokorni Zoltán fideszes politikus is szerepel országosan összesen 400-at helyeztek ki. A plakáton a JESZ neve és logója felett a „Hiszünk a szeretet és összefogás erejében” – felirat olvasható.

A tagok túlnyomó többsége egyetértett azzal, hogy jogsértés történt, csak abban voltak eltérő álláspontok, hogy a bírság összege mekkora legyen; végül a maximálisan kiszabható bírságról hoztak határozatot.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
önzetlen
2014. április 05. 00:49
Ja, és nem mellesleg: http://fehervar.hir24.hu/fehervar/2014/03/29/sajatjai-loptak-meg-tankos-gyuri-bacsit/
önzetlen
2014. április 05. 00:41
Vona mai majomparádéja után azt hiszem, ez nem túl sok embert izgat (ezt alátámasztja a hozzászólások száma is)! Ekkora égést! Azt se tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek! Egy kabaré volt, ahhoz tudnám leginkább mérni! Bóvli pártot csináltak a mai nappal végleg a Jobbikból! A támogatói fele szerintem még most is ott zokog valamelyik sarokban szégyenében! Szép volt, nagyon kellett!
rendes
2014. április 04. 21:51
A tv sajàt döntéssel rendelkezik, hogy mit sugároz és mit nem. A fasiszta jobbikról én se szívesen hoznék le cuccokat..
Gregorius
2014. április 04. 21:46
Jogos, az ATV-t is elmeszelték, mert ki akarta hagyni a Jobbikot valamilyen tervezett vitából, pedig a parlamenti pártok között nincsen helye a szimpátia alapú válogatásnak, mindnek van elegendő bázisa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!