LMP: Elfogadhatatlan a vetés elpusztítása

2014. április 12. 15:14

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a szerintük jogszerűtlen pályázati rendszerben a kishantosi földekhez jutott „fideszes politikai körhöz tartozó nagygazdák” elpusztítják a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vetését. Az LMP szerint addig nem vehették volna használatba a földet, amíg peres eljárások folynak az ügyben.

2014. április 12. 15:14

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a kishantosi vetés elpusztítását, amellyel véleményük szerint felbecsülhetetlen mértékű eszmei kárt okoztak az új bérlők.

A párt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által évtizedek óta jogszerűen használt termőföldeken a vetés kitárcsázásába kezdtek azok a „fideszes politikai körhöz tartozó nagygazdák”, akiket a múlt évben – az ellenzéki párt álláspontja szerint jogszerűtlen pályázati rendszerben – nyertesnek hirdettek ki. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az érintett termőföldrészek jogszerű földhasználati kérdésével kapcsolatban jelenleg is zajlanak peres eljárások, így azok befejezéséig az LMP álláspontja szerint nem vehették volna használatba ezeket a földeket a „fideszes oligarchacsoportokhoz tartozó nagygazdaságok”.

A közleményben azt írják: szombaton megkezdődött a vetések elpusztítása, amivel eddig 150 millió forintos anyagi és felbecsülhetetlen eszmei kár keletkezett. A közlemény szerint az LMP politikusai közül a helyszínre ment Szél Bernadett társelnök, valamint Sallai Róbert Benedek és Ikotity István, a párt megválasztott országgyűlési képviselői.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen biogazdálkodást folytatott, a területre szóló bérleti joga pedig tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. A földek visszaadásának megtagadása miatt birtokvédelmi eljárás indult, amelyben még nincsen döntés. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ védelmében civil szervezetek, az LMP és az általános jogok biztosa is felszólalt már, a Greenpeace Magyarország pedig büntetőfeljelentést tett a rendőrségen februárban hűtlen kezelés miatt.

Este hétkor a Vidékfejlesztési Minisztérium elé szerveznek tüntetést El a kezekkel Kishantostól! címmel civilek.

(Fotó: Greenpeace)

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. május 24. 06:01
És a magántulajdon szentségével mi van demagóg?
Ángyán Páván
2014. május 24. 01:13
Siffer elmehet a picsába, ha ilyen törvénytelen szabotázsokhoz adja a nevét.
Eltünt
2014. május 24. 00:43
Régi bérlő(Ácsné) erőszakkal bitorolná azt földdarabot melynek szerződése lejárt .Képes volt a szerződés lejárta után jogtalanul bevetni ezen keresztül jogot formál bérleti szerződés nélkül az állami földdarabra.Különféle kifogásokkal még volt hozzá arca bíróságon követeléssel elő állni.
Vlagyimir Iljics
2014. május 24. 00:08
A kajászói gazdák pert vesztetettek megint, Orbán Viktor áll a háttérben. Mint minden hátterében az élhetetlen, kizárólag hazugságból, korrupcióból,csalásból és mutyiból álló orbanisztánban. A termőföld, egy országban a jogos tulajdonosaitól való elrablása, átjátszása, hatalommal visszaélve: A LÉTEZŐ LEGSÚLYOSABB NEMZETELLENES BŰNCSELEKMÉNY, MINIMUM HOGY HAZAÁRULÁS... Vádolom Orbán Viktor hazaáruló diktátort a lehető legsúlyosabb nemzetellenes bűncselekménnyel, a föld elrablásának hazaárulásával. Sokkal enyhébb bűnökért is kötél jár...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!