EP-választás: energia- és földpolitikával kampányol az LMP

2014. április 27. 13:35

Elfogadta az LMP kongresszusa a párt EP-választási programját. Kampányuk középpontjában hat téma áll, köztük az európai energiafüggetlenség, a fenntartható földpolitika, és a fiatalok munkanélküliségének csökkentése.

2014. április 27. 13:35

Nagy többséggel fogadta el az LMP kongresszusa a párt EP-választási programját – mondta el sajtótájékoztatón Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője. Mint mondta, kampányuk középpontjában hat téma áll: az európai energiafüggetlenség, a fenntartható földpolitika, az európai munkavállalók érdekképviselete, a fiatalok munkanélküliségének csökkentése, az európai kisvállalkozók védelme és az EU intézményeinek átláthatóbb működése.

Meszerics hangsúlyozta: az LMP szerint az Európai Unió nélkül nem lesz sikeres Magyarország, mindazonáltal az EU azonnali reformra szorul. Kérdésre válaszolva hozzátette: az LMP két mandátumot remél a május 25-i EP-választáson.

Meszerics Tamás rettenetes nagy félreértésnek nevezte, ha az EP-választást „egyszerű belpolitikai helyosztónak” tekintik. Az LMP nem gondolja, hogy ki kellene lépni az unióból, sem azt, hogy teljesen alkalmazkodni kellene hozzá – fejtette ki. Megjegyezte, hogy az EU konstruktív kritikájára van szükség.

Az intézményi reformmal kapcsolatban közölte, hogy az EP-nek meg kell kapnia a törvénykezdeményezés teljes jogát. Az EP soraiból kellene választani az Európai Bizottság (EB) elnökét és helyettesét – hangsúlyozta. Meszerics Tamás kiemelte, hogy fel kell számolni az átláthatatlan lobbitevékenységet, valamint szükség van az európai ügyészség létrehozására.

Az LMP EP-listáján második Csiba Katalin arról beszélt, Magyarországnak elemi érdeke, hogy egy megújuló energiákra épülő európai energiagazdaság jöjjön létre, és hogy kivezessék az atomenergiát a kontinensről. A földpolitikáról azt mondta, a fenntarthatóság elvének minden esetben felül kell írnia a tőke szabad mozgásának elvét. Csiba Katalin közölte, Magyarországon is be kell vezetni az Ifjúsági garanciaprogramot, amely minden 25 év alatti munkanélküli fiatalnak munkát, gyakornoki vagy ösztöndíjhelyet ajánl fel. Hozzátette, hogy a programot uniós költségvetésből kell finanszírozni.

Heltai László, aki az LMP EP-listáján harmadik, elmondta: európai szintű munka törvénykönyvére van szükség, véget kell vetni annak, hogy egyes tagállamok a munkavállalói jogok csökkentésével versenyeznek egymással. Szorgalmazzák az európai béralku, valamint a spekulációs adó bevezetését is, valamint az adóparadicsomok elleni küzdelmet.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horlas
2014. április 27. 16:39
Amíg a villamos energia tárolásának módját fel nem találják az un. zöld energia csak színesítheti az energia piacot, meghatározó nem lehet. A gázt, olajat, szenet el lehet rakni, és akkor venni elő, ha igény van a belőlük készült energiára. Az atomerőművi reaktorok pedig 0-100%-ig szabályozhatók, azaz pont annyi energiát lehet velük termelni a kapacitáson belül, amennyire szükség van. De tessék mondani, mi van a napelemekkel éjszaka, a szélerőművekkel, ha nem fúj a szél? Vizierőmű kiépíthető kapacitása roppant szűkös, messze nem tudja a mai civilizáció fogyasztását kielégíteni. A németeknek ezen a téren azért lehet nagy szájuk, mert ha semmilyen zöld energiaforrás nem tud működni, vásárolnak áramot a francia atomerőművekből. Azokból a sokat szidott atomerőművekből... Magyarán exportálják a sz*rukat, és büszkén verik a mellüket, mi tiszták vagyunk. De azért biztos ami biztos, csendben építgetik a barnaszén erőműveiket...
bookmark
2014. április 27. 15:04
Azért ez az energiafüggetlenség kérdése megér egy misét. Tessék mondani a fogyasztó lesz energiafüggetlen vagy a jelenlegi energia-forrásoktól eltérő mamut vállalatokat fognak létrehozni, amitől tovább fogunk függeni? Ugye, hogy nem mindegy.
csibakata
2014. április 27. 15:03
Kedves kommentelők, itt a teljes sajtóösszefoglaló: https://www.facebook.com/notes/csiba-katalin/jobb-eur%C3%B3p%C3%A1t/544223272365436 Azért töltöttem fel, mert az fontos, hogy az atommentes Európa programja azt jelenti, hogy a most nem biztonságos, valamint az élettartam lejárat előtt álló reaktorok helyettesítését szeretnénk megújulóval. Nyilván nem racionális holnaptól követelni az ipari termelőket ellátó erőművek lezárását, de ezen kívül van mozgástér ebben a szektorban. Hamarosan publikáljuk azt a programfüzetet, amely a sikeres nemzetközi példákat elemzi, ahol munkahely teremtési programokat hajtottak végre az energiahatékonysági és megújuló szektorban. Ez egy olyan ipari szektor, ami brutális sebességgel fejlődik és ma még nem látható pálya van előtte (lásd min mentek keresztül a komputerek és a mobilok is az elmúlt évtizedekben), vagy beszállunk vagy elszalad mellettünk és lemaradunk. Mi a beszállás mellett vagyunk, ahhoz viszont új erőművek helyett ebbe kell fektetni. Másfelől pedig nagyon komolyan gondolja a zöld frakció is, hogy egységes munkaerőpiaci szabályozás kell, hiszen a nagyvállalatok jelen helyzetben kijátsszák a különböző gazdasági helyzetben levő országokat az olcsó munkaerő megszerzése érdekében. Ezt csak EU-s szinten lehet megfékezni, ehhez azokat a frakciókat kell erősíteni, akik ebbe a harcba beszállnak. A program a hét elején megtalálható lesz teljes terjedelmében a honlapunkon.
Maddox
2014. április 27. 14:13
Amúgy a baloldali szavazópolgárokat totál nem értem. Miért nem az LMP-t nyomatják a totálisan szalonképtelen "Összefogás" helyett? Nem mintha az LMP nem tudom milyen párt lenne, vagy Schiffer bármivel is hitelesebb lenne akármelyik random liberálisnál, de legalább a napi szintű megnyilvánulásaikban több értelem rejlik, mint a balfasz MSZP/DK-ban, akiknél a politizálás kimerül az eszetlen nácizásban és orbánozásban, és kész, ennyi, többet nem tudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!