A Jobbik a tankönyvpiaci szabályozást bírálja

2014. április 29. 11:29

A radikális párt szerint a kormány átesett a ló túloldalára a tankönyvpiac szabályozásával. A tankönyvek listájának összeállításakor a Jobbik szerint elképesztő pontatlan fércmunkát végzett a köznevelési államtitkárság.

2014. április 29. 11:29

A Jobbik álláspontja szerint a kormány átesett a ló túloldalára a tankönyvpiac szabályozásával. Dúró Dóra, a párt szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tankönyvek listájának összeállításakor elképesztő pontatlan fércmunkát végzett a köznevelési államtitkárság, mert olyan könyv is felkerült, amelyet nem hagytak jóvá a kerettantervekhez. Hozzátette: „biankó csekket is árulnak” a tanároknak, hiszen olyan könyvek is szerepelnek a listán, amelyek még el sem készültek, tehát kézbe venni sem tudják az érintettek. A szóvivő rugalmatlannak és életszerűtlennek nevezte a tankönyvtörvényt amiatt, hogy meghatározza, tantárgyanként hány könyvre van szükség. Azt a listát pedig, amelyről választani kell az államilag fenntartott iskoláknak, egyenesen hibásnak tartják.

Ez az eddigi lehetőségeket szűkíti, s van, amikor megvalósul az egy tantárgy – egy tankönyv esete – mondta Dúró Dóra. Kiemelte: az állami szerepvállalásnak a Jobbik szerint is helye van a tankönyvpiacon, a köznevelésben, de elsősorban a tartalmi szabályozásban kellene azt hangsúlyozni, vagyis a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek kiadásában. A tankönyvpiacon is lehet állami szereplő egy nemzeti tankönyvkiadó, de nem szabad a piacon értékként megjelenő tankönyveket „elfojtani” – fejtette ki Dúró Dóra, hozzátéve: ha olyan tankönyvek készülnek, amelyek megfelelnek a Nat szellemiségének, akkor hagyni kell, hogy ezeket a köznevelésben kamatoztatni tudják.

A jobbikos politikus szólt arról is: a nemzeti pedagóguskar iránti valódi igény megmutatkozik abból, hogy a 150 ezer pedagógusból néhány százan jelöltették csak magukat tisztségek betöltésére, s a kar megbízott vezetői csak néhány ezer aktív tagról tudnak beszámolni. Mindezt a párt annak tudja be, hogy a szervezetet felülről hozták létre és kötelező a tagság. Ezt nem tartják szerencsésnek, mint ahogy Dúró Dóra visszásnak nevezte azt is, hogy a kar finanszírozásáról a miniszter gondoskodik, azaz gyakorlatilag meghatározza saját tárgyalópartnereinek pénzügyi helyzetét. Az ellenzéki párt szeretné, ha a kormány eltörölné a portfóliókészítést, ami miatt szerintük gyakran a pedagógusok családi élete is hátrányt szenved. Ráadásul megjelentek olyan cégek is, amelyek a tanárok helyett készítik el a portfóliót – tette hozzá, megjegyezve: ez egyrészt törvénytelen, másrészt mutatja, hogy mekkora teher ez a feladat a tanároknak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freehckr
2014. április 29. 12:15
„elképesztő pontatlan fércmunkát végzett a köznevelési államtitkárság” Sajnos nem csak ebben a tekintetben látványos a dilettantizmus a Fidesz-kormányzatban, hanem többek közt a gazdasági, igazságügyi és belügyi tárca sem áll helyzete magaslatán... a kétharmados „lehengerlő” többség egyértelműen a kormányzás és jogalkotás minőségének a rovására ment, ami duplán negatív következmény, tekintve hogy a 2010 előtti két MSZP-SZDSZ ciklusban is ez a rombolás ment, és ezen a téren nem számíthatunk látványos változásra ezután sem. Sokkal előrébb tartanánk 50% +1 fő többségű hozzáértő kormánypártokkal, mint ezzel a kétharmados többségű inkompetens söpredékkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!