Háromkulcsos adórendszert vezetne be Szili

2014. március 18. 13:27

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt 16 százalékos adókulcs megtartása mellett háromkulcsos adórendszert vezetne be.

2014. március 18. 13:27

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) 16 százalékos adókulcs megtartása mellett háromkulcsos adórendszert vezetne be. Erről Szili Katalin, a KTI elnöke beszélt országjáró körútjának keddi, székesfehérvári állomásán. A KTI elnöke elmondta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek öt százalékkal adóznának, míg a tehetősebbeknek 20 százalékos kulcsot vezetnének be, „ezzel is kifejezve a társadalom összértékeihez való hozzájárulást”. Ezzel párhuzamosan bevezetnék a garantált alapnyugdíjat, mert „a kényszervállalkozóknak és a közmunkásoknak alig lesz nyugdíja, ezért a közösségnek kell gondoskodni róluk”. Jelezte, hogy a sokgyermekes édesanyákat is hasonló módon támogatnák, mivel otthon végzett munkájukhoz semmilyen támogatást nem kapnak, jelentős nyugdíjra sem számíthatnak pedig „ők is hozzájárultak a társadalmi értékközösséghez”.

Szili Katalin 12 pontos programjuk főbb elemei közül kiemelte a parlament második kamarájának létrehozását, amely „egyszeri halasztó hatályú vétójoggal biztosítaná a civil párbeszédet” az érdekképviseleti szervezetek, szakmai kamarák, nemzetiségek, egyházak, önkormányzati szövetségek, köztestületek számára. Hozzátette: a parlamenti képviselők esetén bevezetnék a visszahívhatóságot, illetve köteleznék őket a mandátum megszerzésekor és megszűnésekor készített vagyonvizsgálatra és annak nyilvánosságra hozására. A pártfinanszírozást az SZJA 1+1 százalékhoz hasonlóan „egy harmadik százalék bevezetésével” oldanák meg. Az elnök a devizahitelekkel kapcsolatban elmondta: az Alkotmánybíróság hétfői döntését figyelembe véve törvényalkotásra lenne szükség, de szerinte erre a következő 4-5 hónapban nincs esély. Úgy vélte, hogy a devizahitelezés nem kampánytéma, hanem össztársadalmi kérdés, amiben nem lehet hónapokat várni.
 
Fejér megyében az 1-es, székesfehérvári választókerületben Óber Lászlót indítja a KTI. A 40 éves, igazgatásszervezői diplomával rendelkező jelölt korábban volt a székesfehérvári képviselő-testület tagja. A 2-es körzetben Szebek Mihály indul, aki egyéni vállalkozóként autóvillamossági műhelyt üzemeltet fiával közösen. A 3-as választókerületben a 43 éves, négy gyermeket nevelő Birtalan Mihály indul, aki jelenleg alkalmazott, de korábban volt közmunkás is. A 4-es körzetben Szabó Sándor a KTI jelöltje. A 44 éves gépjármű technikus több mint húsz éve dogozik autóbuszsofőrként és járművezető szakoktatóként. Alapítója a Mozgalom az Autó- és Fogyasztási Hitelesekért szervezetnek. Az 5-ös választókerületben Márton Andrea indul. Az enyingi születésű agrárgazdasági mérnök jelenleg is tagja annak a szociáldemokrata pártnak, amely csatlakozott a KTI-hez.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. március 18. 15:59
Katika,higgyen nekem,keressen inkább munkát!
Akitlosz
2014. március 18. 15:09
Nem kell.
kamasuka
2014. március 18. 15:01
Van ezeknek országos listájuk? Megj. Orbán 9%ot szeretne, de biztos van pár választópolgár aki szeret szenvedni a kettő és három kulcsokkal, és többet szeretne adózni.
OmegaMale
2014. március 18. 14:56
a kényszervállalkozóknak és a közmunkásoknak alig lesz nyugdíja, ezért a közösségnek kell gondoskodni róluk” Ők nem ok, hanem okozat. Az igényeik kielégítése tüneti kezelés és a problémát termeli újra. Mellesleg az szja bevételi struktúrában Ők adják a felső 8 decilist, vagyok rendszerszintű probléma forrásai. Nem azt kell elérni, hogy nekik, abban az állapotukban jó legyen adózni, mert azzal pont ezt a munkapontot tesszük nekik vonzóvá. Azt kell elérni, hogy ezek az emberek akarjanak, tudjanak nagyobb értéket, magasabb jövedelemért cserébe termelni. Szvsz ez viszont egyéni döntés kérdése és az egykulcsos adó kellő motivációt ad rá, mert nem bünteti a többletteljesítményt. Magasabb bruttó, magasabb nettó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!