Eddig 11 párt és 5 nemzetiség delegált tagot az NVB-be

2014. március 21. 13:03

Minden országos listát állító párt és nemzetiség delegálhat tagot a Nemzeti Választási Bizottságba péntek délutánig, amelynek így a hét választott taggal együtt akár 38 tagja is lehet. Egyelőre 11 párt és 5 nemzetiség delegált tagot a testületbe.

2014. március 21. 13:03

Péntek délelőtt esküt a parlamentben Kozma Tamás, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Pauló Pál, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Sára György, a Seres Mária Szövetségesei és Gál Attila, az Összefogás Párt delegáltja. 

Az NVB-nek hét választott tagja van, emellett 18 párt és 13 nemzetiség küldhet delegáltat a testületbe, így összesen 38 tagja lehet az NVB-nek, de eddig mindössze – a most esküt tettekkel együtt – 11 párt és 5 nemzetiség delegált tagot az NVB-be.

A pártdelegáltaknak a testületi munkában ugyanolyan jogaik vannak, mint a parlament által választott tagoknak. A választási eljárásról szóló törvény szerint az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja meg, ez tavaly szeptemberben megtörtént. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

Az országgyűlési képviselők választásának kitűzése után az Országgyűlés által választott NVB-nek hét tagja volt, az NVB-be azonban minden jelölőszervezet, amely az országgyűlési választáson országos listát tud állítani, delegálhat egy tagot. A közösen listát állító szervezetek együttesen jogosultak a delegálásra. Az NVB-ben a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is megbízhatnak egy-egy embert a képviseletükkel, de ők csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak a bizottságban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!