A választási informatikai rendszer auditálását hiányolja az MSZP

2014. március 21. 17:22

Az MSZP szerint a választás tisztaságába vetett hitet rombolja, hogy 16 nappal az április 6-ai parlamenti voksolás előtt még nem auditálták a választási informatikai rendszert.

2014. március 21. 17:22

Baja Ferenc, a szocialista párt kampányfőnök-helyettese pénteken sajtótájékoztatón azt mondta, a kormánynak ezt legkésőbb a választás előtt egy héttel (március 30-áig) pótolnia kell, a nyilvános – a listát állító pártok szakértőinek jelenlétében zajló – vizsgálatnak ki kell terjednie a választási hálózatra, a választási szoftverre és az új rendszer összintegrációs auditjára is. Ha ez nem történik meg, az nem csak a választások tisztaságába vetett hitet ássa alá, fennáll a veszély, hogy a választás napján ellehetetlenül az igazgatásszervezési munka, kaotikus állapotok alakulnak ki a szavazókörökben – jelentette ki.

Az MSZP-s politikus azt mondta, 1990 óta példátlan a választási informatikai rendszer auditálásának hiánya. Kiosztott egy háttéranyagot az újságíróknak, e szerint a szocialista kormányok 90 nappal a választás előtt az auditok egy részén már túlestek, és a végső audit is megvolt egy hónappal a voksolás előtt. Kifejtette: jelenleg nem tekinthető közhitelesnek és zártnak a választási hálózat, kívülről meghackelhetik, adatokat nyerhetnek ki belőle. Nincs auditálva és megfelelően tesztelve a választási szoftver sem, amelyet az állam által megvásárolt IdomSoft Zrt. készített, és hiányzik az új rendszer összintegrációs auditja is – mondta.

Baja Ferenc hangsúlyozta, a választások eredményét ugyan nem az informatikai rendszer határozza meg, hanem a papíralapú szavazatok összeszámlálása, ám ha a rendszerhez illetéktelenek férnek hozzá, az bizalomvesztést okoz.

Az MTI kérdésére hozzátette: késő intézményi szinten keresni a felelősöket, miután egy hónappal ezelőtti felszólítása, hogy legyen kormányzati felelőse a választások lebonyolításának, hatástalan volt, a kormány feladata garantálni a választási informatikai rendszer megfelelőségét. Ha ez nem történik meg, „azt kell mondjuk, hogy ezek a problémák nem véletlenszerűek (...), hanem a jelenlegi kormány és kormánypártok döntése, hogy a szakszerűtlen és szervezetlen lebonyolítással akadályozzák az állampolgárok szabad részvételét a választáson” – jelentette ki a szocialista politikus.

Azt is mondta, elképzelhető, hogy a Fidesz-kormány, miután nem tudta bevezetni a választási regisztrációt, a rendszer ellehetetlenítésével arra játszik, hogy elvegye az emberek kedvét a szavazástól, és így akarja elérni a számára kedvező alacsony részvételt.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 21. 17:46
""Baja Ferenc hangsúlyozta, a választások eredményét ugyan nem az informatikai rendszer határozza meg, hanem a papíralapú szavazatok összeszámlálása, ám ha a rendszerhez illetéktelenek férnek hozzá, az bizalomvesztést okoz."" http://www.kisalfold.hu/kitekinto/feltorte_a_nasa_rendszeret_kilenc_osztalyt_vegzett_robi_a_hacker/2250139/ Feltörte a NASA rendszerét: kilenc osztályt végzett Robi, a hacker Mindössze kilenc osztályt végzett az a kolozsvári fiatalember, aki ellen az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számítógépes rendszerének a feltörése miatt indult bűnügyi eljárás """"" A maszop keresett egy másik kolozsvári gyereket??????
kjkj945
2014. március 21. 17:42
http://mia.szcientologia.org/html/part02/chp05/pg0164.html A SZCIENTOLÓGIA GYAKORLATA AZ AUDITÁLÁS LEÍRÁSA Noha L. Ron Hubbard munkásságának tisztán filozófiai oldala önmagában is elegendő, hogy felemelje ezt a civilizációt, csak az auditálás nyújt precíz ösvényt, ahol bárki egy pontos utat járhat be a szellemi tudatosság magasabb állapotai felé. Az auditálás célja a beingness (létezőség) és a képesség visszaállítása. Ez úgy valósítható meg, hogy 1) segítjük az egyént, hogy megszabadítsa önmagát bármiféle szellemi képesség hiányától, és 2) növeljük egyéni képességeit. Nyilvánvalóan mindkettő szükséges az egyén számára, hogy elérje teljes szellemi teljesítőképességét. Az auditálás törli mindazokat a dolgokat, amelyek az élet fájdalmas tapasztalatai révén a reaktív elméhez hozzáadódtak, valamint megcélozza és fejleszti az egyén képességét, hogy szembenézzen élete tényezőivel, és kezelje őket. Az auditálás által az egyén képes ránézni saját létezésére, és fejleszteni azon képességét, hogy szembenézzen azzal, hogy ki ő, és hol van. Óriási különbségek vannak az auditálás technológiája, egy vallásos gyakorlat és más praktikák között. Az auditálás alatt egyáltalán nem használunk hipnózist, transz technikákat vagy drogokat. Az auditált személy teljes mértékben tudatában van mindennek, ami történik. Az auditálás precíz, teljesen rendszerezett, pontos eljárásokat tartalmaz. Azt a személyt, aki képzett és minősített arra, hogy auditálás által javítsa az egyének állapotát, auditornak nevezzük. Az auditort így határozzuk meg: valaki, aki meghallgat; a latin audire szóból ered, aminek jelentése: hallgatni vagy meghallgatni. Az auditor a Szcientológia Egyház lelkésze, vagy képzés alatt álló lelkésze. A személyt, aki auditálásban részesül preclearnek nevezzük – a pre-Clear egy olyanszemély, aki még nem Clear. A preclear egy személy, aki auditálás révén egyre többet fedez fel magáról és az életről. Azt az időtartamot, amely alatt az auditor auditálja a precleart, auditálási ülésnek nevezzük. Az ülés időpontjában az auditor és a preclear közösen egyezik meg.
Secnir
2014. március 21. 17:37
" 16 nappal az április 6-ai parlamenti voksolás előtt még nem auditálták a választási informatikai rendszert." na az viszont gáz.
bsandor
2014. március 21. 17:36
én értek egy picit latinul de inkább a Vadon csaján,Tibikén gyakorolnám,nyilvánosság előtt, az olaszt is,állitólag Tibi tud
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!