Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Goldman Sachsnak szivárogtatott Matolcsy?

2014. március 12. 15:28

A Matolcsy György-féle gazdaságpolitika hátteréről szóló könyv szerint a volt gazdasági miniszter idő előtt kikotyogta a Goldman Sachs embereinek a kormány döntését az IMF-fel való kapcsolatfelvételről – írja az Index.

2014. március 12. 15:28

A Matolcsy György munkatársaként dolgozó Wiedermann Helga új könyve, ami a Matolcsy-féle NGM elmúlt évekbeli történeteiről szól, érdekes részleteket tartalmaz a volt miniszter kommunikációs fogásairól.

Az Index szúrta ki azt az epizódot, mely szerint Matolcsy 2011. november 17-én behívatta az IMF épp Budapesten lévő küldöttségét, és titokban tájékoztatta őket a kormány kapcsolatfelvételi szándékairól. Még aznap délelőtt el is ment a kormány hivatalos segélykérő üzene az IMF-nek, szintén a legteljesebb titoktartás mellett. Matolcsy rögtön ezután elment egy menő budapesti étterembe, hogy a Goldman Sachs három bankárával találkozzon.

Az Index a könyvből idézi az esetet: „Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba. A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek”.

A könyv szerint Matolcsynak mindez úgy jött le, hogy a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen. Az Index szerint viszont az történhetett, hogy a miniszter egyszerűen elfecsegett egy szigorú és súlyos titkot, és a bankárok a csak általuk ismert információ birtokában a forint erősödésére játszhattak. Az Index szerint az aznapi forint-euró árfolyamok mozgása meg is erősítheti ezt a forgatókönyvet.

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gandras
2014. március 12. 22:33
valamelyik Matolcsy hívő azért még egyszer elmagyarázhatná, hogy mit tesztelt, vagy mit próbált kideríteni a miniszter azzal, hogy 4 órányi információs előnyt biztosított a gonosz bankároknak?
S0ma
2014. március 12. 19:30
Azt gondolom, megint igazam volt . Az árfolyamot és az elmúlt nyolcévet, illetve az elmúlt negyed századot illetően. Pár éve 500 körüli euró árfolyamot, az ország "észheztéréséhez" 50 évet jósoltam. A másodikat már biztosan nem élem meg. Az elmúlt nyolc év rombolása felért egy háborús veszteséggel, az elmúlt negyedszázad pedig maga volt a vagyonosodási ámokfutás. Ezt nem lesz könnyű kiheverni! Ha visszajönnek a ballibák, akkor már nem lesz miben bízni.
korona
2014. március 12. 19:03
Matolcsynak ki kellett kotyogni a dolgot, ugyanis ez is benne volt a taktikában. Egyben biztosak lehetünk: Matolcsy soha nem volt zsidóbérenc és nem is fog az lenni soha.
bagoj
2014. március 12. 17:19
Helga volt a pincérlány, csak hallhatta ! http://kics.it/YRVLvw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!