Perel az LMP a paksi hatástanulmányokért

2014. február 06. 14:23

Törvény írja elő, hogy a paksihoz hasonló beruházások előtt hatástanulmányokat kell készíteni. A kormány indoklás nélkül megtagadta ezeknek a hatástanulmányoknak és kockázatbecsléseknek az átadását, ezért a közérdekű adatigénylés megtagadása miatt pert indítanak – mondta Schiffer András.

2014. február 06. 14:23

Schiffer András közölte, a nemzetközi szerződéskötési eljárásról, valamint a jogalkotásról szóló törvény is előírja, hogy hatástanulmányokat kell készíteni. A kormány indoklás nélkül megtagadta ezeknek a hatástanulmányoknak és kockázatbecsléseknek az átadását, ezért a közérdekű adatigénylés megtagadása miatt pert indítanak a nap folyamán.

Hozzátette: Paksnak csak alternatívája van. Véleménye szerint Orbán Viktor „úgy árulta el a hazát” Moszkvában, hogy nem lehet tudni, milyen hatástanulmányok alapján kényszerítette ki a kormány ezt a döntést az Országgyűlésben. Hangsúlyozta, az LMP elkötelezett amellett, hogy a nukleáris energiát 2040-ig ki kell vezetni a magyar energiarendszerből, mert az költséges, valamint kockázatokat és jelentős környezeti terheket jelent a következő generációkra.

Schiffer András szerint nem igaz az a kormányzati állítás sem, hogy a bővítéssel olcsóbb lesz az áram, ellenkezőleg. Kifejtette: jelenleg kilowattonként 12 forintért termel Paks, a szabadpiaci ár 16 forint; Nagy-Britanniában, ahol új blokkok termelnek, 32-33 forint az ár.

Mint mondta, szeretnének arra is választ kapni, hogy mit jelent „az Orbán-Putyin-paktum” a következő 30-40 évben. Szerinte az elmúlt években ez a politikai elit elcsalta megújuló energiaforrások fejlesztését, és az Orbán-kormány az ígéreteivel szemben alig fordított forrásokat épületek szigetelésére.

Arra a kérdésre, miszerint Kövér László házelnök azt mondta az ATV-nek a Paks ellen tiltakozó LMP-sekről, hogy idióták, Schiffer András elmondta, elég szomorú, hogy az ország „kettes számú” közjogi méltósága, aki egyébként felel azért, hogy a parlament formális és tartalmi értelemben is megfeleljen a törvényi előírásoknak, nem látja a felelősségét. Kiemelte, a kormány olyan javaslatot terjesztett be, amely beláthatatlan kockázatokat jelent a következő generációkra. „Nem minket kellene idiótáznia szerintem” – fogalmazott, hozzátéve, hogy annak a felelősségérzete kérdőjelezhető meg, aki képes a hatástanulmány ismerete nélkül megnyomni az igen gombot.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. február 06. 18:10
Én sokkal tragikusabbnak tartom azt, hogy a parlament anno anélkül szavazta meg nagy többséggel az EU-hoz való csatlakozásunkat, hogy a csatlakozási okmányt lefordították volna magyarra. Biztosan perfekt németek angolok voltak a képviselők!
vigyor
2014. február 06. 18:00
Hát erről lenne szó kérem, kicsit ütősebb mint a szirénázás. Igen, ha van törvény, és ezt a kormány nem tartja be, akkor az ellenzéknek az a dolga, hogy erre rámutasson, és pereljen. Nem hisztizni kel...
bookmark
2014. február 06. 15:03
Bugyant Schifi viszel szirénát a bíróságra is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!