Kövér László: A csalás a baloldal vérében van

2014. január 26. 09:40

Kövér László a Lánchíd Rádióban arról beszélt: a kampányban a másik oldal nem a józan mérlegelésnek lehetőséget adó hangulat megteremtését tűzte célul, hanem indulatokra, acsarkodásra, a gyűlölségre építve próbál meg bázist kovácsolni magának. Az Országgyűlés elnöke a német megszállás tervezett emlékművével kapcsolatban kijelentette: le kell számolni egy „rákosista mítosz”-szal. Kövér még a Mazsihiszt is megemlítette a műsorban.

2014. január 26. 09:40

 Ezek részben új eszközök, részben nem, „a csalás a vérükben van”, elég a kékcédulás választásokig visszamenni – jelentette ki Kövér a rádió Szabad Gondolat című vasárnap reggeli műsorában. A házelnök szerint Gyurcsány Ferenc visszavétele és politikai rehabilitálása óta különösen komolyan kell venni Orbán Viktor korábbi szavait, hogy „ma is közibünk lövetnének, hogy ha tehetnék”. 

Az MSZP korábban profi volt a negatív kampányban, most mind a bajai videó, mint Németh Szilárd vagyonnyilatkozatának meghamisítási ügye komoly amatőrizmusra utal – vélekedett a politikus. „Hogy egy pártelnök, egy miniszterelnök-jelölt személyesen ártsa bele magát elfuserált, manipulatív akciókba, ez elmond a pártelnök úr képességeiről is sok mindent” – fogalmazott.  

A pártja kampányára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a maffiabaloldalról szóló kampány a valóságon alapul. Emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc nemcsak a 2006-os rendőri erőszakhullámnak, „embervadászatnak” volt részese, miniszterelnök volt akkor is, amikor arról kellett volna gondoskodni, hogy védtelen embereket ne gyilkolhassanak meg pusztán származásuk alapján. 
 
Kövér leszögezte: nem kizárólag a jobboldalon hangzottak el olyan kétségek, amelyek azt a lehetőséget vetették fel, hogy az akkori rendőrségi illetve titkosszolgálati vezetők nem az alkalmatlanságuk miatt nem álltak a helyzet magaslatán, hanem esetleg azért, „mert ami történt, az megfelelt az akkor hatalmon lévők politikai szándékainak”. Az SZDSZ-hez köthető politikusok is feltételezték ezt, „minimum kérdés formájában”, miután betekintettek a dokumentumokba – tette hozzá.
 
A bíróság és 2006             
 
Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: máig nincs megnyugtató magyarázat sem erre, sem arra, miért voltak olyan hozzá nem értők a rendőri vezetők 2006. október 23-án. Az ezzel kapcsolatos elszámoltatás hiányát firtató kérdésre azt felelte: a dokumentumokból, a tanúvallomásokból nem lehet a valóság minden elemét rekonstruálni, nem lehet biztosan állítani valamit, a bíróság előtt azonban erre lenne szükség. 
 
Kövér László szerint a pártatlan igazságszolgáltatás működése igenis hagy némi kívánni valót maga után: „A független magyar bíróság sem olyan lelkes a 2006-os történések rendőri túlkapásainak számon kérésében, mint amilyen lelkes volt akkor, amikor sorozatban vágta előzetes letartóztatásba azokat az embereket, akiket a rendőrök összevadásztak az utcákon”
 
Azzal kapcsolatban, hogy mégis a kormányt vádolják a bírói és ügyészi kar „lábhoz hajlításával”, azt felelte, a baloldalnak régi technikája, hogy azzal vádolja meg az ellenfeleit, amit maga készül elkövetni, vagy már el is követett. Kijelentette: az igazságszolgáltatás függetlenségének értelmezésével kapcsolatban problémát jelent az, hogy a baloldal leváltással fenyegetőzik. 
 
Az emlékmű és a „rákosista mítosz”
 
A német megszállás áldozatainak emlékművével kapcsolatban Kövér osztotta a miniszterelnök álláspontját, miszerint az emlékmű nem igényel magyarázatot. Hozzátette: a kormány világos tanújelét adta, hogy méltó módon kíván megemlékezni több százezer zsidó honfitársunk elpusztításáról. Közölte: a háború végkifejlete, olyan bűn, amely kitörölhetetlen a magyar történelemből, és ebben a magyar államnak is volt felelőssége.  
Hazugságnak, „legjobb esetben a felajzott lelkiállapot számlájára írható tévedésnek” nevezte azonban azt, hogy az emlékmű arról szólna: a magyar állam el akarja hárítani a holokausztban való közreműködését, a felelősséget. 
 
Miért ne mondhatnánk, hogy elutasítjuk, akár visszamenőleg is elhatárolódunk azoktól, akik kollaboráltak a náci Németországgal – tette fel a kérdést. „De hogy egy rákosista mítosz és logika jegyében kilencmillió fasiszta bűneként kellene állandóan a fejünkre olvasni történelmünk eme tragikus periódusát, azt engedtessék meg nekünk, hogy ne fogadjuk el” – fogalmazott Kövér.
 
Szerinte az, hogy a magyar lenne a második világháború egyetlen bűnös nemzete, joggal utasítható vissza, „valóságos megbánást tanúsítva abban az értelemben, hogy nem vagyunk ugyan felelősek az elődeink tetteiért, de abból a következményeket, következtetéseket le akarjuk vonni és mindent elkövetünk azért, hogy mindez soha ne fordulhasson elő még egyszer”. 
 
Kövér ugyanakkor leszögezte: a kiengesztelődés és kölcsönös megértés irányába kell vinni a vitát, nem a hecckampányok irányába, nem azt a látszatot keltve, hogy a Mazsihisz részt akar venni a választási kampányban, „hogy, hogy nem, már megint a baloldal oldalán”.
 
„Minden áskálódás dacára” 
 
Az eddigi kormányzati munkáról szólva azt mondta, hozzákezdtek egy társadalompolitikai és egy gazdaságpolitikai stratégiaváltáshoz. „Világrekordot döntöttünk az egy törvényhozási ciklusra jutó törvényeket illetően” – fogalmazott a politikus.
 
Kövér László szólt arról is, hogy az ország gazdaságát ismét emelkedő pályára állították, növelték politikai és gazdasági mozgásterét. Hangsúlyozta, hogy nem oldottak meg minden problémát, azokból sem, amelyeket a megelőző nyolcévnyi kormányzás hagyott maga után, ez a munka leghamarabb a következő négy évben fejezhető be.
 
Eredményként értékelte, hogy a nyugdíjasok pozíciója megőrződött, sőt a rezsicsökkentés által még javult is, eközben valós segítséget nyújtottak a családoknak és a vállalkozások körében is sikerült elkerülni a nagyobb számú tönkremenetelt. Ugyancsak pozitívan szólt arról, hogy „minden áskálódás dacára” rég nem látott mértékben áramlott a külföldi tőke az országba.  
 

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ns222
2014. január 27. 06:55
Na de bajusz, ti ugyanazt csináljátok. Ugyanaz a mocskos, személyeskedő, semmit és senkit nem kímélő lejáratókampányt. Csak tinektek nem Ron Werber muzsikál hanem Arthur Finkleinstein. Mitől lennétek akkor jobbak? Maffiabaloldal, luxusbaloldal, bankárkormány, elmebeteg Gyurcsány, Gyurcsány gyerekei, édesapja, Bajnai libásozása, hazaárulózás, kell még sorolni? A gazdaságról meg csak annyit, hogy a multik exportja és a mezőgazdaság adja a jelenlegi "fejlődésünket". Az egyik a külföldi kereslettől, a másik meg az időjárástól függ. Hacsak nem házaltatok a németeknél, hogy vegyenek több Audit, Mercedest, meg nem jártatok esőtáncot a legkevesebb közötök sincs az "emelkedő pályához". Az a sok beáramló tőke meg arra ment, hogy a bankokat, telkókat és a közműszolgáltatókat feltőkésítsék amiktől ti lenyúltátok a pénzt. ( Közben meg minden évben rekordszámban mentek tönkre a hazai vállalkozások ) Szóval lehet nagyon büszkének lenni.
Felebarát
2014. január 27. 02:11
csodás...és igy mégis hogy?
DrFülig Jimmy
2014. január 26. 18:22
Uzsorás lánvszavaztató cigóvajda helyében már elhúznék Kanadába,mi lesz ha kövérelvtárs elkezdi elvarrni a terhelő szálakat?!
ptiszai
2014. január 26. 18:08
Kommunista Kövér már előre jelzi, ha kikap a pártja, lezárja az Erzsébet hidat.:) Ez nem normális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!