Kiújulhat a rezsiharc az EU-val

2014. január 27. 15:11

Az Európai Bizottság fokozatosan kivezetné az energiaár-szabályozást, és kész kötelezettségszegési eljárást indítani azon tagállamok ellen, akikkel nem tud erről kétoldalú tárgyalások során megegyezni – írja a Bruxinfo.

2014. január 27. 15:11

Klaus-Dieter Borchardt, az Európai Bizottság belső energiapiacért felelős igazgatója egy eheti konferencián azt mondta: a Bizottság akár az Európai Bíróságig is elmegy, hogy kikényszerítse a villamos áram és a földgáz árszabályozásának megszüntetését az ellenszegülő tagállamoktól – írja a Bruxinfo. A Bizottság szerint például Magyarországon olyan körülmények állnak fönn, mely alapján megszüntethetőnek vélik a háztartások és a kis- és középvállalkozások esetében az árszabályozást.

A magyar kormány szerint azonban ennek feltétele lenne, hogy Közép-Európában a nyugat-európaihoz hasonló likvid, diverzifikáltabb gázpiac jöjjön létre. A kormány szerint a központi árszabályozás nem akadálya a belső energiapiaci célok elérésének, és ezért nem is tervezi a közeli jövőben annak kivezetését.

Borchardt a következő pár hónapban kétoldalú tárgyalások folyamán próbálja meggyőzni azokat az országokat, akiknél szerinte semmi akadály nincs az energiapiac liberalizációnak. Bulgáriával például jól haladnak a tárgyalások.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2014. január 27. 17:55
Ezt mondta Orbán néhány hónappal ezelőtt: "...a '14-es esztendő a rezsiharc éve lesz..." Sejtett valamit?!
Necoure Yamakee
2014. január 27. 16:59
Mitöbb sztravocsek, hazánk csak egy kietlen pusztasággá változik, ha a rezsicsökkentés marad. Kopasz nyakú keselyűk köröznek a sötétségbe burkolózó táj felett. A távolban felsír egy kisgyerek. Ezért is volt szocialistán ésszerű, hogy mondjuk az elmüért a privatizáció során kifizetett vételárat a szerencsétlen üldözött tulaj azóta is minden évben felvette profitként. Különadó ide, rezsicsökkentés oda.
Zokni
2014. január 27. 16:32
Mi az, hogy "likvid, diverzifikáltabb gázpiac"? Pakssal diverzifikálnak? (Ez egyébként lehet, hogy ez a cikk hibája...)
celkereszt
2014. január 27. 16:12
Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát! És rezsimentes lesz a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!