Kétkukás háztartási hulladékgyűjtés lesz a jövő évtől

2014. január 14. 13:58

A két hulladékgyűjtő közül az egyikbe a nedves hulladék, például zöld hulladék kerülhet, amelynek egy része újrahasznosítható lesz. A másikba a száraz hulladék kerül, amelyet utóválogatóba szállítanak, majd értékesítve anyagában újrahasznosítják.

2014. január 14. 13:58

Kétkukás háztartási hulladékgyűjtés indul Magyarországon 2015. január elsejétől – mondta a környezetügyért felelős államtitkár a Budafilter 94. Kft. műanyag-hasznosító üzemének keddi alapkőletételén, Mezőfalván.

Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországon egy teljesen új hulladékgazdálkodási rendszer alakult és alakul ki. A jövőre induló kétkukás rendszer nagyban hasonlít majd a lengyelországihoz. A háztartások „egy eltéveszthetetlen rendszerben” kétfelé tudják szelektálni a szemetet – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a két hulladékgyűjtő közül az egyikbe a nedves hulladék, például zöld hulladék kerülhet, amelynek egy része újrahasznosítható lesz. A másikba a száraz hulladék (papír, műanyag, ruha, papír, üveg) kerül majd, amelyet utóválogatóba szállítanak, majd értékesítve anyagában újrahasznosítják.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evababa
2014. január 20. 14:29
Először is a fejekben kellene rendet tenni és már a vásárlás kezdetétől figyelni, megpróbálni újrahasznosított csomagolású termékeket választani, illetve olyanokat, amit esetleg az FSC : http://redir.ec/felelosseg tanúsítvány jelöl. Utána pedig a szelektív szemétlerakás jöhet. Ha mindenki egy kicsit jobban figyelne, minden jobb lenne.
realista
2014. január 14. 21:42
Nálunk most is hasonló megoldás van, egy szürke, és egy barna kuka. A barna kukába megy a konyhai hulladék, és egyéb komposztálható szerves anyag, a szürkébe az általános szemét. A két kukát hetente ürítik, szerdán illetve pénteken. Ezenkívül van még egy sárga zsák a műanyag palackoknak, konzervdobozoknak, és egyéb csomagolóanyagoknak. A fizetős csak a szürke kuka.
Gregorius
2014. január 14. 17:56
Itt valamit nagyon összekevertek. Nálunk (Pest) tavaly nyár végén megszüntették a gyűjtőszigeteket (csak az üveg maradt) és utána novemberben kicipelték a házakhoz a vadonatúj "szelektív" kukákat (papír és műanyag), amit négyhetente ürítenek. Most meg egy éven belül jönne egy harmadik megoldás? Rőhej... Az Uniónak egyébként tényleg vannak előírásai az anyagfajta szerinti (papír, műanyag, fémek stb.) százalékos hasznosításra, de azok az előző megoldásokkal teljesíthetőnek látszottak a szakértők szerint.
bdi
2014. január 14. 15:52
"Mielőtt bárki elkezd őrjöngeni ez EU-s kötelezettség" Nálunk pár hónapja rakták ki az EU matricás, EU pénzből készített 3 kukás változatot (papír/műanyag/vegyes). Ezek szerint, egy év múlva, az megy az új kukába. Nem hiszem, hogy 70-es IQ fölött bárki is elhiszi neked, hogy az EU kötelezett minket erre az öntökönlövésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!