Jobbik: A Nemzeti Emlékezet Bizottsága csak időhúzás

2014. január 31. 12:29

A Jobbik képviselői nem vesznek részt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének és tagjainak megválasztásán hétfőn az Országgyűlésben, mert az ellenzéki párt szerint a testület felállítása csak „maszatolás és időhúzás”, a bizottság csak politikai célokat szolgál majd.

2014. január 31. 12:29

A tervek szerint hétfőn választják meg a képviselők kétharmados többséggel a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját. A testület létrehozásáról decemberben döntött az Országgyűlés. A Jobbik szerint a testület csak látszatintézkedéseket szolgál majd, hiszen a kormánypártok nem támogatták azt az ellenzéki indítványt, hogy a bizottság számára kötelező legyen az állambiztonsági múlt teljes feltárása – mondta Novák Előd.

A képviselő azt is mondta, a Jobbik is szívesen jelölt volna tagot a bizottságba, azonban „informális megkeresésükre” a Fidesz jelezte, hogy csak a saját jelöltjeit támogatja. A Jobbik alelnöke szerint ez azt vetíti előre, hogy a testület csak politikai célokat szolgál majd és a bizottságot a kormánypártok politikai riválisaik lejáratására használják, miközben a „fideszes érintettekről” nem láthatnak majd napvilágot információk.

Holott komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy jelenleg is ülhetnek a kormányban, az Országgyűlésben, vagy állami cégek élén egykori ügynökök vagy tartótisztek, akiket a megfelelő információk birtokában zsarolni lehet a múltjukkal – mondta Novák Előd. Megerősítette: ha a Jobbik kerül kormányra, akkor egyik első intézkedéseként teljes mértékben nyilvánosságra hozza az ügynöklistákat és az állambiztonsági múlt adatait.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nádassy józsef
2014. február 10. 18:20
József Nádassy ajánl egy cikket. 13 perce IDEJE LENNE AZ IRÁNYÍTÓ HÁTTÉRHATALOM-CIVIL-TANÁCSI-ELVTÁRSAK KÖRMÉRE IS NÉZNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-nádassy józsef 2014.02.10.MISKOLC A kommunista diktatúrát vizsgálja a Nemzeti Emlékezet Bizottsága mandiner.hu Tetszik · · Reklámozom · Megosztom
realista
2014. január 31. 22:14
Ha a Fideszen, és az Mszp-n múlik, akkor itt csak Nemzeti Amnézia Bizottság lesz.
thymian
2014. január 31. 17:30
'90-ben is leszavazták a lusztrációs törvényt, 2010 óta minden alkalommal megakadályozzák az elvtársaik lebuktatását. Vajon miért? Mert "az ügynökök a paradicsomba mennek".
Zokni
2014. január 31. 14:11
"...a bizottság csak politikai célokat szolgál majd...." - mondják. De hát ez nyilvánvaló. Mint ahogy az is, hogy a Jobbik kívánsága az, hogy "a bizottság számára kötelező legyen az állambiztonsági múlt teljes feltárása". A Jobbiknál kommunistaellenesebb politikai formáció nem is létezhet. Ezért nyilván nem támogathatják a riválisuk kezdeményezését. Azért jó dolog látni, hogy ezek még mindig a fütykösük méretével vetélkednek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!