Holokauszttagadás miatt feljelenti a Veritas vezetőjét a DK

2014. január 20. 14:59

A párt szerint Szakály Sándor elkövette a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását, amikor az MTI-nek adott interjúban „idegenrendészeti intézkedésnek” nevezte az 1941-ben Kamenyec-Podolszkba irányuló deportálásokat.

2014. január 20. 14:59

Nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt feljelentést tett Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója ellen a DK országgyűlési képviselője, Oláh Lajos.

A DK közleményében emlékeztetett a főigazgató MTI-nek adott interjújára, amelyben annak a véleményének adott hangot, hogy a második világháborúban Magyarországról történt első, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba irányuló deportálás idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat toloncolták ki, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal.

Kamenyec-Podolszkban az SS tagjai a kitoloncolt zsidókat legyilkolták, ez tehát egyértelműen olyan népirtásnak minősül, amelyet nemzetiszocialista rendszer követett el – közölte a DK. Hozzátették: történelmi kutatások szerint magyar hivatalos személyek is részt vettek a gyilkosságokban, illetve voltak információik arról, hogy a kitoloncoltakra milyen sors vár. Az eljáró magyar hatóságok tagjai ezzel elkövették a népirtás bűncselekményét, de legalábbis ahhoz bűnsegédletet nyújtottak – olvasható a közleményben.

A DK szerint a népirtás, illetve az ahhoz nyújtott bűnsegédlet „idegenrendészeti intézkedésnek” tekintése a népirtás jelentéktelen színben feltüntetését, igazolását jelenti, az interjú pedig nagy nyilvánosság előtti elkövetésnek minősül. Ezt a büntető törvénykönyv bűntettnek minősíti, és három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni – közölték. 

Korábban a DK és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is Szakály Sándor lemondását, illetve kinevezésének visszavonását követelte. 

Szakály Sándor vasárnap, az ATV Szabad Szemmel című műsorában megkövette azokat, akiket megsértett nyilatkozatával, és közölte: lehet, hogy tévedett. 

A nemrég megalakult Veritas Történetkutató Intézet februártól kezdi meg működését. Az intézmény három kutatócsoportba szervezve foglalkozik az 1867 és 1990 közötti időszak történetével.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. január 21. 10:08
A ballibák hanyatt homlok fognak kimenekülni ebből az ügyből, ha konkrétumokra kerül sor.
catalina9
2014. január 21. 08:21
Érdemes figyelni a különbségekre!!! Még az igencsak egyoldalú MSZP törvény is TÉNY-ről beszél. A TÉNYT pedig illik bizonyítani, nos itt kezdődik a ballibák baja, ugyanis sok TÉNYRŐL kiderült, hogy "TÉVEDÉS", Azóta nem is forszírozzák a ballibák a TÉNYEKET, inkább csak öblögetnek, moralizálnak. 1978. évi IV. törvény 269/C (2010.június 8.) FIDESZ „„ Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények TÉNYÉT tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 1978. évi IV. törvény 269/C § (2010. április 10) MSZP „Aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt TÉNYÉT tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
catalina9
2014. január 20. 22:20
rajgy 2014. január 20. 20:04 Azért nem kell ökörséget mondanod. Ha nem tudsz róla, akkor inkább fogd be, mint hogy butaságot írsz." Mielőtt velem kezd és kinyitja először idézze, hogy mire is akar reagálni, aztán utána beszélhetünk.
realista
2014. január 20. 20:26
Azért az megdöbbentő, hogy a XXI. században ismét előkerültek a középkori inkvizíció módszerei. Bár egyelőre még nem lobognak a máglyák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!