Demjánék perlik az államot

2014. január 23. 15:03

A Demján Sándor vezette Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) pert indított a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (MTB) állami kivásárlása okán – írja az Origo. Az első tárgyalási nap a perben január 24-én lesz.

2014. január 23. 15:03

Demján Sándor már tavaly júliusban előrebocsátotta, hogy „sokkal nagyobb tűz lesz” abból, ha az állam az azóta megvalósult módon (jócskán a piaci áron alul) kivásárolja a részvényeseket az MTB-ből – írja az Origo. Demján következetes maradt: az érintett takarékok nagy részét összefogó OTSZ pert indított négy állami társaság, köztük a Magyar Posta és a Magyar Nemzeti Bank ellen.

Az OTSZ már korábban is kifogásolta a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló új törvény elfogadását, amely lehetővé tette, hogy az állam többségi tulajdont szerezzen az MTB-ben, miközben gyakorlatilag ellehetetlenítette a részvényesek ellenállását, azzal, hogy aki nemmel szavazott volna, az automatikusan elvesztette volna a jogait.

Az ügyben az OTSZ mellett egy magánszemély is pert indított az állami társaságok ellen. Ezzel párhuzamosan hat magánszemély adott be keresetet az Alkotmánybíróságon, mert érvelésük szerint a takarékszövetkezeti átalakítás az Alaptörvényt is súlyosan sérti. Arra az esetre, ha a magyar jogorvoslati lehetőségekkel nem jutnának eredményre, kilátásba helyezték, hogy az uniós bírósághoz fordulnak, mert a közösségi jogot is sérti a takarékok államosítása.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. január 23. 20:44
Demján védi azt, amit ő akart ellopni...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!