Az OECD reformokat sürget Magyarországon

2014. január 27. 12:22

Magyarországnak óvatosnak kell lennie az alapkamat további csökkentésével és át kell gondolnia a banki különadókat - írja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Közép-Európára vonatkozó országjelentésében. Szerintük alacsony mértékű növekedés várható.

2014. január 27. 12:22

Nem változtatta meg növekedési előrejelzését az OECD (idén 2%-ra, jövőre 1,7%-ra számítanak), ugyanakkor rámutattak: gyenge Magyarország növekedési potenciálja – írja a Privátbankár. „Az alacsony beruházási ráta, az alacsony iskolai végzettségűek körében gyenge foglalkoztatottság, valamint a munkaerő-piaci és a termékpiaci hiányosságok miatt elengedhetetlenek további strukturális reformok” - állapította meg az OECD.

Fontos problémának tartják, hogy a banki különadók miatt elmaradnak a forráskihelyezések. A különadókkal sikerült leküzdeni a hiányt – írják –, de a jelentés ideje lenne áttérni növekedést ösztönző fiskális megoldásokra. Arról is írtak, hogy az országnak óvatosnak kell lennie a jegybanki alapkamat további csökkentésével.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. január 27. 13:39
Én a Bajnai Gordon által beígért német béreket sürgetném.
zona62
2014. január 27. 13:07
"Javaslat: kivezetni a különadókat Fokozatosan ki kell vezetni az elmúlt években bevezetett különadókat. Ehelyett növekedésbarátabb, tőke- és üzleti környezetbarátabb eszközökre kellene hagyatkozni - például helyi ingatlanadó, energiafelhasználás adóztatása, családi juttatások reformja." Anyád.....
Locassen
2014. január 27. 12:38
Az elemzés végén még azt is megemlítik, hogy a saját tulajdonú lakások magas aránya (aminek az oka az alacsony jelzáloghitel-kamatok és az alacsony ingatlanadó) sajnálatosan csökkenti a népség mobilitását. Néha már kezdem azt hinni, hogy az OECD, meg a többi nagyokos szerint a munkaképes korú lakosságnak ilyen nagy cigánykaravánszerű izékben kéne vándorolnia szerte a földtekén, mindig oda, ahol a tőketulajdonosi rétegnek munkaerőre van szüksége. Egyébként még szerepel benne még a bűvös "fékek és ellensúlyok" szóösszetétel, meg hogy a roma diákok sajnos nem produkálnak olyan tanulmányi eredményeket mint az átlag. Nem akarok itt nagyon antikapitalista hangnemet megütni, de az a helyzet, hogy az OECD elégedetlensége és az én elégedettségem egyenes arányban állnak egymással.
drkovax
2014. január 27. 12:30
Megrendelt elemzés, választási kampány céljára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!