Újabb ügyben vádolják Kocsis Istvánt

2013. december 02. 20:22

Újabb ügyben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés miatt Kocsis István, a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója ellen a Fővárosi Főügyészség, értesült az MTI. A vád szerint Kocsis és társai több mint 15 milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek.

2013. december 02. 20:22

Az M1 Híradóban elhangzottak szerint Kocsis Istvánt egy horvátországi szállodabérlés és egy ciprusi offshore céggel kötött vagyonkezelői szerződés miatt állítják bíróság elé. Az ügyészség szerint a két ügylet több mint kétmilliárd forint kárt okozott az MVM-nek. A híradás szerint három és fél millió euróért bérelt ki egy horvátországi szállodát 2007 októberében az MVM egyik leányvállalata. A huszonöt évre kötött bérleti szerződést néhány hónap múlva közös megegyezéssel felbontották. Az előre átutalt bérleti díjat azonban a tulajdonos, egy brit bejegyzésű, offshore hátterű cég nem fizette vissza.

Egy ciprusi, szintén offshore céggel biztosíték nélkül kötött vagyonkezelői szerződés pedig másfél milliárd forint kárt okozott az MVM-nek. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak úgy nyilatkozott, hogy az ügyben az MVM volt vezérigazgatójával és három társával szemben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. A Híradóban azt mondták, hogy a vádlottak között van Kocsis István egykori tanácsadója, a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgatóberendezéseket szállító Szász András vállalkozó, valamint az MVM horvátországi leányvállalatának volt igazgatója is. Bíróság elé kell állnia Kocsis István feleségének is, akit pénzmosással és orgazdasággal vádolnak, tették hozzá.

Felidézték, hogy Kocsis István és hat társa ellen már folyik egy eljárás a Kaposvári Törvényszéken. A vád szerint 2006 és 2008 között indokolatlan szerződésekkel és felesleges befektetésekkel több mint 15 milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek.

Kemenes Csaba, az MVM ügyvédje a Híradónak korábban azt mondta, a büntetőeljárás az MVM belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult. A nyomozásban az MVM ezen túlmenően is mindenben együttműködött a hatóságokkal és a továbbiakban is így fog eljárni, tette hozzá. Kocsis István ellen a rendőrség is folytat büntetőeljárást a BKV vezérigazgatójaként aláírt egyes megbízási szerződések miatt. Abban az eljárásban is hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A Híradó kereste Kocsis Istvánt, de nem sikerült elérnie, ügyvédje pedig azt mondta, nyilatkozatra nincs felhatalmazása.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. december 03. 17:39
Az ember, aki mindenhez értett. Ezek szerint a sikkasztáshoz is (beszámitva természetesen az ártatlanság vélelmét).
liberálzöld.
2013. december 03. 08:56
Szuper! Vissza kell szerezni a Kocsis által esibolt pénzt (már ha volt ilyen). Csak azzal az évi 1000 milliárddal ne kelljen foglalkozni. És különben is: REZSICSÖKKENTÉS!
Secnir
2013. december 03. 07:46
jó, jó, megvádolták megint, de mikor kell bevonulnia letölteni a büntetéseit?
Julismama2
2013. december 03. 06:10
Szabadlábon????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!