Támogatja a Fidesz az ingyenes tankönyvellátást

2013. december 16. 17:15

A tankönyvrendszer átalakítása megteremti az ingyenes tankönyvellátás alapját, ezért a Fidesz támogatja az erről szóló kormányzati javaslatot – közölte a nagyobbik kormánypárt sajtóirodája hétfőn az MTI-vel. A tankönyvellátásért az állam felelősséget vállal, „nem kizárva abból a tankönyvkiadásban érdemeket szerzett magánkiadókat sem”.

2013. december 16. 17:15
Kiemelték: a kabinet célja, hogy idővel – felmenő rendszerben – minden általános iskolás diák ingyen jusson tankönyvhöz. Ennek első lépéseként már idén 720 ezer rászoruló és nagycsaládban élő diák kapott ingyenesen tankönyvet. A tankönyvellátásért az állam felelősséget vállal, „nem kizárva abból a tankönyvkiadásban érdemeket szerzett magánkiadókat sem” –hangsúlyozták.
 
Az ügyben megkérdezték Rogán Antalt, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét is hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus azt mondta: nem értenek egyet azzal, hogy „az iskolákban ma ilyen sokféle és sokféle logikát követő tankönyvet lehet használni”. Egy jó minőségű oktatásnak az is feltétele, hogy mindenhol azonos tudásanyag alapján azonos feltételekkel juthassanak hozzá a tanulók az alapvető ismeretekhez – hangsúlyozta, ezzel magyarázva a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény szükségességét.
 
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap nyújtotta be a tankönyvellátásról szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Ennek alapján 2014. január 1-jétől jogi értelemben is megszűnne a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körű felelősségére épülő, állami közfeladatként megszervezendő tankönyvellátás. A javaslat tartalmazza, hogy az állam ingyenesen biztosítja a diákok ellátását tankönyvekkel 2013. szeptember 1-jétől kezdve felmenő rendszerben az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. Garanciális szabályként beépítenék, hogy a fenntartó egyetértéséhez kötik az iskola tankönyvválasztását. Főszabály szerint az adott iskolai évfolyamon csak a tankönyvjegyzéken szereplő legfeljebb két tankönyv közül lehetne rendelni. Rögzítenék továbbá: a miniszter nyilvános pályázatot is hirdethet, hogy a köznevelés tankönyvellátását segítse, kiadókat is bevonva.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csíksomlyai
2013. december 17. 06:06
Populista barom fidesz!! és hülye, ostoba alattvalói! Hát nem látjátok, hogy önként vonultok a butuló akolba? Egyentankönyv, egyenruha, egyenkaja, egyenvezér, mátrix, sok-sok Smith ügynökkel.
Pinter68
2013. december 16. 22:47
Azért az ismét beszédes, hogy az egész Fidesz brancsbol azt az egyetlen embert nem kérdezték meg erröl a törvényröl, aki leginkább ért hozzá és ismeri a modern pedagogiát. A Pokornit. Egyentankönyvet és egyengondolatokat a felnövekvö nemzedékeknek. Természetesen tele a "mindentudo" hatalom által fontosnak tartott eszmékkel és ismeretekkel.
Nemhivo
2013. december 16. 21:17
.a kártérítési igények nagyon sokba fognak "fájni",...de mindenkinek. A tankönyvterjesztők kártérítési igénye közelíti a 700 milliót,...pedig mindösszesen csak három tankönyvterjesztő cég fordult Strassbourghoz. Jó esélyük van az állam ellen, hiszen a bíróság már felszólította az államot, hogy 2014 február végéig vagy egyezzen meg a terjesztőkkel, (őket tavaly államosították!),...illetve válaszoljon a bíróság által az üggyel kapcsolatban feltett kérdésekre. Ezeket az infókat onnét tudom, hogy én is a 3 terjesztőcég egyike vagyok.. Ezeknél az igényeknél a tankönyvkiadók kártérítési igénye nagyságrendekkel nagyobb lesz. Arról nem is beszélve, hogy vállalkozások, munkahelyek, adózó cégek szűnnek meg. Nem mondom, hogy minden úgy volt jó, ahogy volt, de amit most tesznek , az katasztrófa mindenkinek.
gross
2013. december 16. 20:16
Ne felejtsük, az érv nem a tankönyvek alacsony minősége; a minisztérium (aki közvetve felelős az engedélyezésért) ezt kifejezetten cáfolta. A cél a tankönyvek egységesítése (ezt valamiért fontosnak gondolják), illetve nyilván - nem bevallva - a költségek csökkentése. Az utóbbi érv végülis elfogadható; ha az állam fizet az egészért, nagyrészt ő dönt a fogyasztók helyett, és a versenynek nincs különösebb jelentősége (mivel a tantervet amúgy is az állam határozza meg), akkor valóban nincs sok értelme a sokszínűségnek. Működhet a dolog (az eljárás brutalitásáról most ne essen szó), nekem csak a kettő tankönyves korlátozás tűnik túlzásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!