„Néha nagyot kell mondani, de hülyeséget nem lehet” – Lakatos Dávid a Sold-sztoriról

2013. december 05. 14:01

„Hihetetlen nyomás volt, decemberben akartunk indulni, április lett belőle” – mondja a Sold egyik, magyar alapítója. Lakatos Dávid 26 évesen a semmiből épített milliódolláros céget, és most az irányított anarchiában készül megmártózni. A Forbes Magyarország cikke.

2013. december 05. 14:01

Hiroshi Ishii, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) médialaborjának ősz hajú professzora megigazította szemüvegét, és sírköveket kezdett a táblára rajzolni. A háta mögött tizenhat elsőéves figyelt döbbenten. „Amit akkor mondott, elkísér életem végéig” – mondja Lakatos Dávid, aki maga is ott ült a feszült csendben három évvel ezelőtt. „Itt van a te életed, és itt a vége, itt a gyermekeid halála – mutatott rá egy újabb sírkőre Hiroshi – és itt van az unokáid életének vége. A kérdés csupán az, mire fognak rád emlékezni ez után? Mit teszel hozzá ehhez a világhoz?” A professzor felhúzta szemöldökét, és a fiatalokra nézett.

Húsz nap alatt meglett az első befektető

Anthony Devincenzi és Lakatos Dávid a szobájukban ülve minecraftozással töltötték az idejüket. Miután megérkeztek a világ egyik legjobb egyetemére, nagy volt rajtuk a nyomás. Az ösztöndíjasok az MIT-en nemcsak egyszerű diákok, hanem kutatók is egyben, havi 2000 dollárt kapnak, a laborban a CNC-marótól a 3D nyomtatóig mindent megtalálnak. Egyetlen dolguk van csupán: csinálni valamit. De mit? „Lassan kimerészkedtünk, és rájöttünk, hogy az összes elsős be van tojva, nem csak mi. Azt hiszem, ezt hívják imposztor szindrómának, ott vagy rengeteg okos ember között, és azon gondolkozol, hogy biztosan valami hiba miatt kerültél ide” – mondja a három hónapig tartó lámpalázról. Miközben nyolchavi működés után cégét novemberben vásárolta fel a Dropbox, a világ egyik leginnovatívabb felhőalapú IT-szolgáltatója, Dávid azt mondja, szívesen visszamenne a laborba, mert „elképesztő buli a hely”, ahol mérnökök, fizikusok, programozók és művészek dolgoznak együtt.

A Seattle-ből származó Tony, a hollandiai kerülővel Budapestről érkező Dávid és a szenvedélyes vitorlázó és úszó Matthew Blackshaw Új-Zélandról a diplomaosztó után azonnal megalapítja a Sold-ot, amely a médialaborban még Peddl munkacímen futott. „Elkezdtük csinálni, és se perc alatt lett tizenötezer felhasználónk. Az emberek szerették, beszéltek rólunk, a virtuális piacterünkön a fél MIT fent volt” – és a kezdeti lendület később sem hagyott alább.

 

(Zsiborás Gergő Elképesztő buli a hely című cikke a Forbes magyar kiadásának 2013. decemberi számában olvasható teljes terjedelmében.)

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szörftábor
2019. október 05. 18:00
''Mit teszel hozzá ehhez a világhoz?''- és ki mondta hogy hozzá kell tenni bármit is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik