KT: Zárószavazásra bocsátható az idei költségvetés módosítása

2013. december 03. 19:29

Nem biztos a hiánycél teljesíthetőségében, de ezzel együtt rendben találta a költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot a Költségvetési Tanács.

2013. december 03. 19:29

Az idei központi költségvetésről szóló törvény módosítását tartalmazó eredeti törvényjavaslat a pénzforgalmi hiány és az államadósság növekedését eredményező, 39 milliárd forint értékű többletkiadást indítványoz. Erre nagyobbrészt az Országgyűlésnek a szövetkezeti hitelintézeti integráció kereteit megteremtő döntései végrehajtásához, valamint az állami vagyon bővítésére irányuló kormányzati elképzelések megvalósításához szükséges költségvetési fedezet megteremtése érdekében van szükség – áll az indoklásban.

A KT törvényjavaslat-tervezettel kapcsolatos véleménye rögzítette, hogy a tanács hatáskörében elvégzett számítások alapján a törvényjavaslat elfogadása esetén az alaptörvény szerinti államadósság-szabály teljesül.

Ugyanakkor a törvényjavaslathoz elfogadott módosító javaslatokból kettő eljárási szabályokat érint, míg egy a kiadási főösszeget, egyidejűleg a pénzforgalmi hiányt és az államadósságot növeli. Az utóbbi szerint az Európai Unió Törvényszékének ítélete értelmében a Mol számára vissza kell fizetni a korábban jogellenesen befizettetett 35,3 milliárd forintot. A GDP arányában számított államadósság az év végére várhatóan így is csökken, vagyis az államadósság-szabály teljesülése nem kerül veszélybe – szögezi le az indoklás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetési törvény módosításához kapcsolódóan részletes számításokat, dokumentumokat bocsátott a KT rendelkezésére. A tanács álláspontja kialakítása során figyelembe vette a makrogazdaság, az államháztartás legutóbbi folyamatait, a rendelkezésére álló prognózisokat. Ezek alapján adja meg hozzájárulását a törvényjavaslat zárószavazásra bocsátásához – közölték.

A KT jelzi azt is: a központi költségvetés kiadási főösszegét és egyenlegét érintő módosítások mintegy 75 milliárd forinttal emelik a 2013. évi központi költségvetés pénzforgalmi hiányát. A tanács előzetes hozzájárulása megadásakor a szövetkezeti hitelintézeti integráció végrehajtását segítő költségvetési kiadás (135 milliárd forint) ESA módszertan szerinti elszámolására irányadó hivatalos álláspont még nem ismert. Ez bizonytalanságot jelent a 2013. évi hiánycél teljesíthetősége szempontjából, az évközi törvényhozói és kormányzati intézkedések ellenére. Ezért a kormánynak az év hátralévő időszakában intézkedéseinél erre tekintettel kell lennie, különösen a központi tartalékok felhasználását illetően – emelte ki a KT.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. december 03. 19:56
Számolja valaki a verziókat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!