Hende szerint jó döntés volt Gripeneket venni

2013. december 18. 15:43

Bebizonyosodott, hogy jó döntés volt a svéd gyártmányú vadászgép, a Gripen hadrendbe állítása - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdán Kecskeméten. A bázis Gripen-pilótái elérték a tízezredik repült órát.

2013. december 18. 15:43

A Gripen nagyszerű fegyver, amely a honvédelem rendszerébe jól beillesztve megsokszorozza védelmi képességeinket” – mondta a miniszter, majd gratulált Ugrik Csaba ezredesnek, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokának abból az alkalomból, hogy a bázis Gripen-pilótái elérték a tízezredik repült órát. Hende Csaba hangsúlyozta: nem létezhet szuverenitás, nem létezhet egyetlen szabad állam sem saját légterének ellenőrzése nélkül, ezért repülniük kellett a magyar pilótáknak a haza védelmében az első világháború „légi lélekvesztőiben” éppúgy, mint „korunk csúcstechnikájával”.

A miniszter szavai szerint a mindenkori honvédelmi vezetés „alapvető kötelessége és küldetése”, hogy a lehető legjobban felszerelje és felkészítse légierőt. Utalt arra, hogy Gripenek Magyarország számára a legjobb feltételek mellett elérhető negyedik generációs harc repülőgépek voltak. Hende Csaba hozzátette: a 2010-ben hivatalba lépő kormány a honvédelem megújítását egyebek mellett a Gripen-program teljes megújításával kezdte. Emlékeztetett arra, hogy újratárgyalták az időközben lejáró szerződést is, és új, kedvező feltételekkel újították meg.

A felére csökkent a pénzügyi teher, több és jobb szolgáltatást kapunk, és összességében elmondhatjuk, azóta összehasonlíthatatlanul jobban működik minden” – tette hozzá.

Magyarország légterében az első fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot 2008. december 15-én adta az első két Gripen. A háttéranyag szerint a Gripenek 2010 óta egyedül látják el a magyar légvédelmet, a logisztikában és a gyakorlatban is segítséget nyújt a svéd fél. A Gripen vadászgép konstrukciójából adódóan még legalább 25-30 évig rendszerben tartható, így hosszú távú megoldást jelenthet Magyarország légterének védelmében.

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter 2012. január 30-án írta alá a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást. Ez tartalmazza a költségvetési terhek csökkentését, fizetési ütemezés módosítását, a futamidő tíz évvel történő meghosszabbítását és a kiképzési feladatok beemelését a megállapodásba. A szerződés abban is módosult, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a gépek tulajdonjogának megszerzése.

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anaphylaxiás sokk
2013. december 19. 00:07
Nem tudom, hogy követi-e valaki a külföldi híreket, de Brazília is most vesz Grippent vagy 36-ot... http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/12/18/le-rafale-perd-l-appel-d-offres-bresilien-pour-l-achat-d-avions-de-combat_4336674_3234.html
Maddox
2013. december 18. 23:17
Természetesen a fórummotor nem szereti a linkelést, de rákereshetsz wikin a Su-27-re, térképpel is illusztrálva van.
Akitlosz
2013. december 18. 22:39
Hát nem is a Gripenek alkalmatlanok, hanem a magyar honvédség! Gripeneket lehet a levegőben utántölteni, bombázni is lehet velük, de a magyar honvédség képtelen mindkettőre. A Gripenek túl jó repülőgépek a magyar honvédség színvonalához képest. Ráadásul légtérvédelemre sem merik használni. Ha jön egy légtérsértő, akkor egyszerűen csak kikísérik a magyar légtérből ahelyett, hogy leszállására kényszerítenék és megbüntetnék. De örülnének a bolti tolvajok is, ha a biztonsági őr csak kikísérné őket az üzletből! Na meg aztán itt van az ellenséges izraeli kémrepülőgépek esete. Azt sem akarták megakadályozni, így aztán meg is gyilkolták a kémrepkedgetés alatt a PFSZ magyarországi összekötőjét Budapesten. Persze nyilván semmi összefüggés, abszolút véletlen egybeesés. Ebben így ugyan mi a honvédelem? Lézerirányítású bombákat kellene venni és kiképezni a magyar pilótákat a használatukra. Na meg légi utántöltésre is. Mert az igaz, hogy kicsi ez az ország, de NATO tag!!!
mustarharmas
2013. december 18. 19:54
Szóval ez a 14 gép, jellemzően 3-10 rakétányi raktári készlettel védené meg a szuverenitásunkat a levegőből. Aha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!