Fidesz: Százmilliós bírságokat kaptak a közműszolgáltatók

2013. december 12. 12:18

A Fidesz arra emlékeztetett: a közműszolgáltatók ellen 2013-ban több száz eljárás indult rezsicsökkentés elmulasztása, hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A bírságok megközelíthetik az egy milliárd forintot is.

2013. december 12. 12:18

Több száz fogyasztóvédelmi eljárás indult az idén közműszolgáltatók ellen a rezsicsökkentés elmulasztása, hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A cégeket emiatt több száz milliós bírságokkal sújtották – közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője.

Németh tételesen felsorolta, hogy miért indult eljárás a szolgáltatók ellen. Hét szolgáltató összesen nyolc esetben szegte meg az idén a számlaképre vonatkozó előírásokat, amiért 56,5 millió forint büntetést szabtak ki. Kilenc szolgáltató ügyében első fokon már lezárult az eljárás amiatt, hogy a rezsicsökkentésből eredő megtakarításról nem adtak megfelelő tájékoztatást. Ha jogerőre emelkedik a döntés, összesen 560 millió forint kötbért kell kifizetniük. Továbbá közel 900 bejelentés érkezett a földgáz– és villamosenergia–szolgáltatás minőségéről, az ezekhez kapcsolódó büntetések összege összesen 330 millió forint volt. Németh Szilárd elmondta, hogy három szolgáltató ellen azért indult vizsgálat, mert nem hajtotta végre a rezsicsökkentést. Közülük a Tigáz volt, a túlszámlázások visszafizetésével megoldotta a problémát, ugyanakkor még jelenleg is eljárás zajlik a Paksi Hulladékgazdálkodási Kft. és a Zöld Híd Régió Kft. ellen.

A fogyasztóvédelmi ügyek mellett a rezsicsökkentésért felelősképviselő ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál indult eljárásokat is. Példaként említette, hogy az Elmű–Émász az év első felében azt közölte fogyasztóival, átállhatnak online tarifára, azonban „a tájékoztatásban elfelejtették elmondani”, hogy ha ezt elfogadják, azzal kilépnek az egyetemes szolgáltatás köréből, így nem jár nekik a rezsicsökkentés. „Gyakorlatilag azt mondhatjuk, tudatosan csapta be az embereket az ElműÉmász”, ezért kétmillió forinttal szankcionálták a céget, amelynek át kellett dolgoznia ajánlatát, és fel kellett függesztenie ezeket a szerződéskötéseket is.

Németh hozzátette azt is, hogy 79 víziközmű–szolgáltatóval szemben díjfelügyeleti eljárás indult, ami 113 települést és 425 ezer fogyasztót érintett. Ezek közül 47 esetben meg is állapították a jogsértést a díjakkal kapcsolatos szabályok megszegése miatt - ismertette.

„A magyar fogyasztók érdekében ezeket az eseteket fel kell tárnunk, a büntetéseket ki kell szabnunk, és a helyes útra kell terelnünk a szolgáltatókat” - zárta a sajtótájékoztatót Németh Szilárd.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. december 13. 05:56
feltüntetik az energia tartalmat is :D?
=nessuno=
2013. december 12. 23:08
Felénk önkormányzati tulajdon a vízmű. Sárga szövegkiemelővel húzzák ki kézzel az alján. Így is jó. ;) :))) Nem bírságolják, csak a hülye nyugatiakat.
lionheart
2013. december 12. 18:44
komolyan, mire jo ez. Ez mutatja, hogy igazabol a rezsicsokkentesnek semmilyen joleti celja nincsen, hanem egyedul propagandacelokra alkalmazzak.
realista
2013. december 12. 18:43
Erről az a régi mese jut eszembe, amikor a gazda úgy bünteti a feleségét, hogy ahelyett, hogy elverné, a macskát a hátára köti, és azt náspángolja el. A macska pedig kínjában össze vissza karmolja az asszony hátát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!