A román kormány feljelentést tesz az erdélyi autópálya miatt

2013. december 06. 13:22

Idén felbontották az amerikai Bechtel céggel kötött szerződést az észak-erdélyi autópálya megépítéséről, a román kormány vizsgálóbizottsága most büntetőjogi feljelentést tesz a korábbi kormányok miniszterei ellen.

2013. december 06. 13:22

Gheorghe Dobre és Sebastian Vladescu liberális, valamint Radu Berceanu és Monica Macovei demokrata liberális ex-minisztereket azzal gyanúsítja a román kormány vizsgálóbizottsága, hogy törvénysértő módon újratárgyalták a beruházóval kötött eredeti szerződést és több tízmillió eurónyi összeggel károsították meg az államot.

A 415 kilométeres sztráda megépítését eredetileg 2,2 milliárd euróért vállalta az amerikai óriáscég. Költségvetési források híján és a szerződés újratárgyalására tett kísérletek miatt az építkezés nem haladt, amikor mégis újrakezdték a munkát egy-egy szakaszon, a Bechtel a munkagépek felvonultatásáért is jelentős összegeket számolt fel. Tíz év alatt mindössze 52 kilométernyi szakaszt adtak át a forgalomnak, és Románia időközben 1,2 milliárd eurót már kifizetett a Bechtelnek.

A román hatóságok továbbra sem találták meg a Bechtellel kötött szerződés eredeti példányát, annak ellenére, hogy emiatt ismeretlen tettes ellen augusztusban büntetőfeljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségen.

Az Adrian Nastase vezette szociáldemokrata kormány 2003-ban sürgősségi rendelettel hagyta jóvá, hogy a román útügyi hatóság versenytárgyalás nélkül szerződést kössön az amerikai céggel. Az Európai Unió által is bírált szerződésről a román lapok azt állították: ez volt az ára Románia NATO-csatlakozásának. Románia ebben arra vállalkozott, hogy uniós támogatás nélkül, kizárólag költségvetési forrásokból finanszírozza a Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Brassó nyomvonalon haladó sztráda megépítését, de erre sosem jutott elegendő pénz.

Azóta a román politikai paletta valamennyi nagy pártjának – összesen nyolc – minisztere váltotta egymást a közlekedési tárca élén, és a román politikai pártok egymásra próbálják hárítani a felelősséget a rendkívül drágán épített, de befejezetlenül maradt észak-erdélyi autópálya ügyében.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. december 06. 17:52
vicces
nyugalmazott tanár
2013. december 06. 16:13
Nemakarásnak nyögés a vége. Budapestről Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, Brassóba akkor lesz északi autópálya, ha megépítjük majd magunknak.
Maddox
2013. december 06. 13:33
Ráadásul az új autópálya-hűlózat tervén látszik, hogy látványosan kikerülik egész Erdélyt, miközben Erdélyből lopják szét a legtöbb adót. Mindeközben pénz van dögivel 400 millió eurós ortodox katedrálisokra. Csak azok árából összeköthetnének minden várost autópályával. Undortó parazita banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!