Megőrizte a nyugdíjak reálértékét a kormány Soltész szerint

2013. november 06. 12:33

A kormány kiemelt figyelmet fordít az időskorúakra, a nyugdíjasokra, a 2010-ben tett ígéretét beváltotta, megőrizte a nyugdíjak reálértékét, vásárlóértékét – mondta Soltész Miklós szerdán Alsózsolcán, a felújított gondozási központ átadásán.

2013. november 06. 12:33

A szociális és családügyért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen elmondta: míg 2010 előtt nagymértékben csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, addig csak az idén 5,2 százalékkal emelkedett a nyugdíjak összege. Az alacsony inflációt tekintve ez azt jelenti, hogy 3,5-4 százalékos lesz a nyugdíjak reálértékének növekedése – tette hozzá. Jövőre is nyugdíjemelésre számíthatnak az időskorúak, ennek mértéke 2,4 százalékos lesz – mondta Soltész Miklós.

Mindezt a kormány úgy érte el, hogy mind tavaly, mind pedig az idén nagyon magas volt az adósságterhe az országnak - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a kabinet így a fizetőképesség fenntartása mellett az idősebb nemzedékekkel szembeni kötelezettségének is eleget tett. Köszönhető ez mindazoknak, akik adót és járulékot fizetnek – jegyezte meg.

Soltész Miklós emlékeztetett arra is, hogy a kormány az önkormányzatokat megszabadította adósságaiktól, ez azt jelenti, hogy a települések tiszta lappal kezdhetik a következő időszakot, és a fejlődésre helyezhetik a hangsúlyt. Alsózsolcán 70 millió forintból újult meg a gondozási központ, a város a beruházáshoz 55 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán. A központban 28 idős ember nappali ellátását biztosítják.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2013. november 06. 17:19
Azt azert senki sem felejtheti el,ha csak nem hatokor,hogy egyszer majd O is megoregszik es a tobb evtizedes munka utan,no es a befizetett jarulek utan nyugdijat kap.Azt sem szabad elfelejteni,hogy a tarsadalomnak van egy igen jelentos resze aki soha nem dolgozott,meg sincs magara hagyva-gondolom sejtik kirol van szo.Sokan azt hiszik,hogy a nyugdijasok millioi semmirekellok es ha tehetnek talan elve temetnek el oket.Az meg aki sajnalja a 2.4%- nyi varhato emelest eljen csak olyan nagylabon,mint a nyugdijasok nagy resze.Sajnos ilyenek lettek es igy velekednek a libsi eszmekben nevelkedettek.No de majd el jo az ido,mikor a gondokodasuk megvaltozik,majd megtudjak,ha megerik.Ugy kell nekik.
balint60
2013. november 06. 15:29
A nyugdíjak reálértékének megőrzése tény. Sőt, az idei esztendőben az 5,2%-os emelés és a várható 2%-os infláció következtében reálérték növekedésre is sor került (még akkor is, ha a KSH által már nem publikált u.n. "nyugdíjaskosár" ennél magasabb értéket mutathat, "hála" az élelmiszerárak elszabadulásának). Erre a tényre jogosan lehet büszke a kormányzat. Sajnálatos, hogy az önmagában is beszédes és meggyőző ténnyel nem elégszenek meg, teret adva az ostoba demagógiának: ostorozzák a Bajnai-kormányt a 13. havi nyugdíj eltörlése miatt, miközben eszük ágában sem volt azt visszaállítani. Elfeledkeznek arról is, hogy az Orbán-kormány csak a reálérték megőrzését vállalta és eltörölte a Bajnai-kormány kötelezettségvállalását a gazdasági növekedés beindulását követő infláción felüli nyugdíjemelésére. És természetesen mélyen hallgatnak a nyugdíjrendszerből kiakolbólintott százezrekről is, akik csak járulékot kapnak - ha kapnak, t.i. tízezrével vezettek vissza a munkaerőpiacra, magyarán a munkanélküliségbe. Ezekkel a tényekkel együtt teljes a kép.
bigyomail
2013. november 06. 13:08
Régebben minden kormány arra verte magát, hogy mennyivel emelte a nyugdíjakat és azzal versengtek választásokkor, hogy ki tud többet ígérni (13-16 havit, stb.) Ma meg már az is eredmény, ha legalább maradt a nyugdíj a régiben? Mi ez a lazaság elvtársak? Vagy már az adófizetők pénzét másra teccenek elszórni, nem direkt osztogatásra?
nyugalmazott tanár
2013. november 06. 13:01
Tény és való, a nyugdíjam reálértéke nem csökkent, kis mértékben még emelkedett is, mivel a családi költségvetésből jó néhány beszámított tétel hiányzik. Pl. a dohányárú, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!