Tulajdonos lehet a Magyar Postában a takarékszövetkezeti integráció

2013. október 25. 09:00

A kabinet arról döntött: elkezdik a nemzeti vagyonkezelő Magyar Postában lévő, 25 százalék mínusz 1 szavazatnyi részesedése értékesítésének előkészítését a takarékszövetkezeti integráció számára.

2013. október 25. 09:00

A kormány döntött arról, hogy megkezdik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a Magyar Posta Zrt.-ben fennálló, 25 százalékot el nem érő – 25 százalék mínusz 1 szavazatnyi tulajdoni hányadot jelentő – kisebbségi részesedése értékesítésének előkészítését a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete számára. A kormányhatározatot a csütörtöki Magyar Közlönyben tették közzé. A kabinet felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bevonásával, a Magyar Posta Zrt. nemzetközi értékbecslő által készített értékbecslésében meghatározott vételáron készítse elő a kisebbségi részesedés eladását a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete számára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a takarékszövetkezeti integráció megerősítése kapcsán az eddig végrehajtott lépéseken túl szükségesnek látszik, hogy a Magyar Posta és az új takarékszövetkezeti integráció között szorosabbra fűzzék és tartóssá tegyék az együttműködést, és ebbe bevonják a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetét is. Ennek a szorosabb és tartós együttműködésnek a kétoldalú megállapodásokon túlmenően a kölcsönös tulajdonosi kapcsolat lehet a biztosítéka. Az, hogy nemcsak a Magyar Posta tulajdonol részesedést a szövetkezeti hitelintézetek központi bankjában, hanem a takarékszövetkezeti irányítás és szabályozás központja, az állami többségi ellenőrzés alatt álló Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is tulajdont szerez a Magyar Postában.

Hozzátették: a kormány a takarékszövetkezeti rendszer reformjával nemcsak gazdaságpolitika feladatot hajt végre, de fontos társadalom- és fejlesztéspolitikai célokat is el kíván érni, elsődlegesen azt, hogy helyzetbe hozza a vidéki Magyarországot. Mivel sok helyütt csak postahivatalok, illetve csak takarékszövetkezetek működnek, egyedül ezeken keresztül érhető el az a fontos cél, hogy országos lefedettséggel eljusson a legkisebb falvakba is a banki, biztosítási, postai és befektetési termékek olyan teljes skálája, amelyek hozzáférhetősége a XXI. századi Magyarországon a nagyobb városokban már hosszabb ideje magától értetődő. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcolt
2013. október 25. 13:19
Hiányzik nekik a Postabank, ezek a kurva külföldiek nem osztogatnak csak úgy pénzeket a politikusoknak. Gondolom, már megkeresték Princz Gábort, lenne-e újra vezérigazgató.
Felebarát
2013. október 25. 10:07
bujtatott államosítás?
micream
2013. október 25. 10:06
már csak ez a lépés hiányzott, hogy beindulhasson a gazdaság és megálljon az ipari termelés csökenése és akko mégtöbb stadion épülhet! minket irigyel európa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!