Nem támogatja Paks bővítését az Együtt-PM és az LMP

2013. október 31. 16:30

Az LMP, az Együtt-PM és az Európai Parlament zöld képviselői is a paksi bővítés ellen szólaltak fel az erőműnél tett látogatásuk után.

2013. október 31. 16:30

Rebecca Harms, az Európai Parlament Zöldek frakciójának társelnöke közölte, két kérdésre sem kapott választ a paksi erőműnél tett látogatása során. Az egyik a 2003-as üzemzavart követő helyreállítási procedúra, a másik a tervezett bővítés finanszírozása volt. Szerinte ugyanis kérdéses, ha a beruházás megvalósul, akkor az energiaszektor más területein lesz-e fejlesztés, hiszen a megújuló energiák segítségével munkahelyek százezreit lehetne megteremteni.

Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke is azt emelte ki, hogy nincsenek egyértelmű információk a bővítéssel kapcsolatosan. Az atomerőműnél tett látogatásukkor elejtett megjegyzésekből arra következtetett, hogy a projektcég egy kötelező átvételi árat érvényesítene, ami – számításai szerint – 50 százalékkal emelné az energia árát. Azt is gyanítja, „egybecsomagolnák” a létesítési és finanszírozási feladatokat, amivel eddig csak az orosz Roszatom állt elő. Jávor Benedek az orosz függőség veszélyét érzi abban, hogy a projektcég az erőmű bővítésének költségeit 3-4000 milliárd forintra becsüli.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke is kiemelte, még mindig Magyarország területén van a 2003-as üzemzavar során megsérült fűtőelem, és még azt sem tudni mennyibe fog kerülni az üzemzavar teljes költsége. Az MSZP és a Fidesz az atomenergiára alapozva képzeli el Magyarország jövőjét, ezzel viszont növekedne az ország függősége és csökkenne a munkahelyteremtés lehetősége – jelentette ki.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2013. november 02. 11:32
Paks és a mérsékelt jobboldali gondolkozású emberek környékén ez kevés lesz a mandátumhoz. Ez a mindig minden rossz ez, már kevés a győzelemhez
1120
2013. november 01. 13:03
...mert nem értenek hozzá. (Ehhez sem.)
silvester
2013. november 01. 05:48
Nem tamogatjak.Kit erdekel,hogy ti mit nem tamogattok.Gondoljatok szajtepessel lehet energiat termelni.Tekerolanttal lehet csak egy kerekpar dinamo kell hozza.Ezek mar mind meghulyultek es meg ok akarjak az orszagot vezetni.
tabakur
2013. október 31. 22:26
Az a baj, hogy csodák nincsenek. Az energia termelésnek biztonságosnak és rugalmasnak kell lennie.Minden esetben kell tudnia alkalmazkodnia a változó igényekhez. Erre nagyon jó az atomenergia.Mindenki azt mondja,hogy a bővítéssel oda a tizen forintos áramnak.Húsz forint alatt nem fog termelni a Paks. Kérdés mi van ha Pakssal történik valami? Bővítéssel akkora lesz az energia termelésben Paks szerepe, hogy kiesése estén összeomolhat a stabil áramellátása az országnak. Viszont egy 4000 milliárdos beruházás mellett nem nagyon fog az állam gázmotoros erőművek építésébe.Örül ha ezzel is elbír. Itt lép be a kormány hülye rezsicsökkentéses akciója.A most megfejt EON,meg EDF. azok a cégek akik tudnak is meg anyagilag bírnak is ilyen beruházásokat megvalósítani. Kormányunk azonban 2014-es választások miatt inkább most megfeji őket ahelyett ,hogy az ország hosszútávú érdekét szemelőt tartva inkább beruházásra ösztökélné őket. Persze ezeket a beruházásokat is a fogyasztónak kellene megfizetni mint mindent de legalább megépülnének ezek a létesítmények.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!