MSZP: Abszurd módon megy végbe a takarékszövetkezeti integráció

2013. szeptember 21. 17:25

Az MSZP szerint a takarékszövetkezetek egészen abszurd körülmények közt fogadják el a „kényszertársulásról” szóló alapszabályaikat, és kizárólag arra van lehetőségük, hogy az integrációra igent mondjanak.

2013. szeptember 21. 17:25

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő szombaton az MTI-nek azt mondta: a tagoknak egyetlen választási lehetőségük van az időközben létrehozott integrációs szervezet alapszabálymintájával kapcsolatban, hogy igennel szavaznak. Módosítási lehetőségük nincs, és arra sincs lehetőségük, hogy nemmel szavazzanak, kizárólag elfogadhatják azt – tette hozzá. A politikus úgy fogalmazott: „ilyen durva és brutális beavatkozást gazdasági társaság vagy pénzintézet esetében kizárólag a magánnyugdíjpénztárak esetében tapasztaltunk”.

Úgy véli, a változtatás célja az volt, hogy kormányzati befolyás alá vonják a széles vidéki hálózattal rendelkező rendszert, a pénzintézeti szektor 20 százalékát. Ezt a törvény szerinte úgy érte el, hogy a hatósági jogkörű Takarékbank tulajdonosai közé beemelte a Magyar Fejlesztési Bankot és a Magyar Postát.

Ugyancsak abszurdnak nevezte, hogy a Takarékbankot a takarékszövetkezetek hozták létre, s így „tulajdon irányít tulajdonost”. Tukacs István közölte, a törvényt „rohammunkában nyomta át” a kétharmados többség a parlamenti szezon végén, és a következmények már most látszanak, a takarékszövetkezeteknek nagyon rövid idő alatt kell elvégezniük ezt a munkát. Felidézte: a takarékszövetkezetek kifogásokat fogalmaztak meg a jogszabállyal kapcsolatban, és azt eljuttatták az Alkotmánybíróságnak, az Európai Központi Banknak és a versenyhivatalnak.

Hozzátette: sérül a magántulajdonhoz való jog, mert a betétesek – egyben tulajdonosok és tagok – akarata ellenére történik a „kényszerintegráció”. Sérül a szabad versenyhez és az egyenlő bánásmódhoz való jog is, mert olyan szabályokat állapít meg a törvény, amelyek más pénzintézetekre nem érvényesek – mondta. Erre példaként említette, hogy a 90 napon túli tartozás nem haladhatja meg a 12 százalékot. Nem felel meg továbbá a törvény a gazdasági társaságok működésére vonatkozó feltételeknek sem – közölte a képviselő. Tukacs István azt mondta, kormányra kerülésük esetén „ki fogják takarítani az államot az irányítási rendszerből”, a tulajdonosi jogokat pedig visszaállítják.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2013. szeptember 21. 22:20
a politikusra...pl.Fodor Gabcsi...szia,szép éjt..
bsandor
2013. szeptember 21. 22:05
az abszurd,hogy a hazudtunk éjjel nappal párt itt van a közéletben,szakadna le a pofájuk
Ouroboros
2013. szeptember 21. 19:41
Na, itt már nem lehet multizni vagy tőkésezni figyelemelterelésként. Itt magyar kisbefektetőket raboltak ki ocsmány fideszes módszerekkel. Ütni a tamtamot, gyerekek, hogy minél többen tudomást szerezzenek erről.
geraz51
2013. szeptember 21. 19:34
Tukacs Pista a nyírségi traktorszerelő,na jó mezőgazdasági üzemmérnök hol mint az orvostudományok doktora hol mint a küzgazdasági tudományok professzora tart előadást a Fidesz intézkedésekről.Valószínűleg még kisz titkár korából maradt meg neki az a tudat,hogy mindig neki van igaza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!