Giró-Szász: Nincs szó államosításról

2013. szeptember 23. 08:41

Nincs szó a közműcégek államosításáról vagy kisajátításáról, az állam megfontolja az egyes szolgáltatóknak a tulajdonuk értékesítésére tett ajánlatát – mondta Giró-Szász András hétfőn reggel az M1 Ma reggel című műsorában.

2013. szeptember 23. 08:41

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, amelyet akár még a választás előtt elfogadhatnak a képviselők. Közölte azt is, hogy hat-hét komoly, korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról folyamatosan tárgyal a kabinet.

Giró-Szász András hétfőn elmondta: Nyugat-Európa számtalan helyén, ha az állam a szerepvállalás mellett, a piaci szereplő pedig a tulajdonának értékesítése mellett dönt, akkor ez a „két elképzelés egymásra találhat”, az állam megfontolja a szektorba történő belépést. A baloldali sajtó és a politikai baloldal bejelentésre vonatkozó reakciójáról azt mondta: „ebbe rendszeresen belefutunk, hogy a baloldali sajtó vagy a politikai baloldal minek minősít dolgokat, (...)az államszocializmusban ezt tényleg államosításnak hívták”, de ebben az esetben szó nincs kisajátításról. A vásárlás értékét firtató kérdésre a kormányszóvivő azt válaszolta, hogy az államnak nem kötelező „bármiféle bevásárlást tenni”. Orbán Viktor arról beszélt, hogy folynak esetlegesen tárgyalások sok mindenről ebben a körben.

Közölte, hogy az állam alapvetően a szabályozórendszeren keresztül vállal szerepet. Amikor a miniszterelnök a lakossági szolgáltatások nonprofittá tételéről beszél, akkor azt a szabályozókon keresztül el lehet érni – mondta. Példaként Franciaországot és Dániát említette, ahol azonos szolgáltatók tevékenykednek, és el kell fogadniuk az ottani állami szabályozószerepet. „Nyilván senki nem örül annak, ha eddig keresett tíz egységet, ezentúl pedig három egységet fog keresni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy azt az adott cég dönti el, hogy ez a három egység elégséges-e számára.

A közműcégek nonprofittá történő átalakításáról szólva kitért arra is, hogy az állami tulajdonszerzésnek nem szükségszerű következménye a nepotizmus, azaz hogy a döntéshozók a rokonaikat vagy ismerőseiket részesítsék előnyben. Hozzátette: ez is a szocializmusból „maradt ránk”. Kijelentette: az állami tulajdon csak a tulajdonlást, és ezen keresztül a célokba való beleszólást jelenti, az operatív irányítást ugyanolyan piaci menedzsment végzi, mint bárhol máshol.

A rezsicsökkentésről elmondta: a gáz, villany és a távhő mellett a szénre vagy a tűzifára is gondolni kell, ami számos családnak szolgáltatja az energiát télen. A miniszterelnök is utalt arra, hogy a kormánynak át kell gondolnia, hogy ezeken a területeken milyen beavatkozásra van lehetőség. Hozzátette: az elmúlt három évben évente több mint 2 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a kormány az önkormányzatokon keresztül bevezetett ingyenes tűzifaprogramban. Felhívta az érintettek figyelmét erre a lehetőségre, mivel tavaly a rászorultak csak 63 százalékát hívták le a támogatásnak. A magyar erdők jelentős része állami tulajdonban van, az állami erdészetekben lévő faanyag töredékéből meg tudják oldani a szociális tűzifa ellátást – mondta Giró-Szász András.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. szeptember 23. 15:06
Rezsicsökkentés!!!!! "György István főpolgármester-helyettes előterjesztésben javasolja a csütörtökön ülésező fővárosi közgyűlésnek, hogy vizsgálják felül a BKV vezérigazgatójának bérkategóriáját, és emeljék meg a fizetését havi 150 ezer forinttal. A javaslat szerint erre "a főváros egyik legfontosabb közszolgáltatását nyújtó társaság gazdasági jelentőségére tekintettel" van szükség. Bolla Tibor BKV vezérigazgató a döntéssel I. vezetői kategóriába kerül, és munkabére ugyanannyi lesz mint Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának és Szarvas Ferencnek, a BVK, azaz a fővárosi közműholding vezetőjének. Bolla fizetése így 1,45 millió forintról 1,6 millió forintra emelkedik, munkaszerződését pedig határozatlan idejűre módosítják."
liberálzöld.
2013. szeptember 23. 13:35
" ..az állami erdőgazdaságok a piaci ár alatt kínálnak majd szociális tűzifát az arra rászorulóknak. " Remek. Akkor ezek szerint a rezsicsökkentés azoknak lesz igazán jó, akik - csórók, így olcsóbban kapnak tüzifát az erdészetektől - qrva gazdagok, akik olcsóbban tudják villannyal és/vagy gázzal fűteni a fürdőmedencéjüket. Ez már olyan szép, hogy alaptörvénybe kellene pikkelyezni.
liberálzöld.
2013. szeptember 23. 13:22
A Girosz miért nem dumcsizik a zorbánnal? "Orbán: készülődünk egy váratlan tettre Készül a törvény a közműszolgáltatók nonprofit vállalkozássá alakításáról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. Még a rezsicsökkentésnél is nagyobb vitát vár Orbán Viktor miniszterelnök attól a már készülő törvényjavaslattól, amely a közműszolgáltatók nonprofit vállalkozása alakítását célozza - mondta a miniszterelnök. Orbán nem hisz a versenyben a közműszolgáltatásban, mivel csak egy gáz- vagy egy távfűtéscső megy be a lakásba - szerinte ezért ezek természetes monopóliumok. A törvényjavaslaton már öt éve dolgoznak, a munkát még ellenzékben kezdték el. A minta a dán távfűtési rendszer, ahol a magáncégek nonprofit módon szolgáltatnak. A törvényt tavasszal akarja a parlament elé vinni a kormányfő - így azt akár még a választások előtt elfogadhatják. A Fidesz-frakcióban senki nem bízik a szocialistákban - ezért úgy lehet megvédeni az embereket a szocialistáktól, ha kétharmados lesz ez a törvény. Ugyanakkor nem szerencsés ilyen kérdéseket kétharmaddal szabályozni. Ezért erről még tart a vita - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán szerint hat-hét komoly közműcég állami felvásárlásáról folynak jelenleg is tárgyalások. Közéjük tartozik a Főgáz. A jó példa a pécsi vízművek visszavásárlása - tette hozzá. A kormányfő szavai szerint ha megmarad a Fidesz társadalmi támogatottsága, egy-két év múlva közösségi tulajdonban lévő közszolgáltatási rendszer működhet Magyarországon. Orbán elmondta, hogy a rezsicsökkentés jegyében az állami erdőgazdaságok a piaci ár alatt kínálnak majd szociális tűzifát az arra rászorulóknak. A kormányfő szociális szénprogramot is akar, ennek érdekében akár újabb bányák megnyitását is elképzelhetőnek tartja. Folyik a vita erről a kormányban, de készülünk egy váratlan tettre ezen a területen is - mondta. A miniszterelnök úgy véli, hogy bár a rezsiharc romantikus kifejezésnek tűnhet az emberek számára, de nem az. Ő "brutális" tárgyalásokon szokott részt venni, amelyeken bizony kemény harc folyik az érdekeltekkel az árak csökkentése érdekében. Orbán Viktor nem tartja elkerülhetőnek azt a csatát sem, amelynek célja a gazdasági szereplők rezsijének csökkentése. "Az engem nem hat meg, hogy ők azt állítják, a lakossági üzletágon nincsen profitjuk, miközben a magyar energiapiacon jelentős profitot tesznek zsebre. Akkor méltóztassanak alkalmazkodni a saját működésükben úgy, hogy a lakosságnak olcsóbb legyen az energia" - fogalmazott, feltéve a kérdést - a magas magyar rezsiárakra utalva -, hogy "miért csak a magyarok járnak megint pórul"?"
silvester
2013. szeptember 23. 11:18
Sok kuvikoló hiába küszködtök,mint hangya a tökével az állam az állam,ti meg részesei vagytok az államnak állampolgárként.Nem tetszik,el lehet innen menni GYF.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!