Borbély: A nemzetállamok ideje lejárt

2013. szeptember 13. 13:01

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség aggódik amiatt, hogy az Európai Unióban egyre inkább felüti a fejét az az elképzelés, miszerint a nemzetállamok megerősítésére van szükség – mondta Borbély László politikai alelnök.

2013. szeptember 13. 13:01

Borbély Lászlót, az RMDSZ politikai alelnökét a párt pénteki hírlevele idézte. E szerint a politikus a marosvásárhelyi Bernády György Közművelődési Alapítvány hagyományos kisebbségi szemináriumán elmondta: bizonyos szélsőséges pártok, illetve a gazdasági válság miatt erősödött meg az elmúlt időszakban az a nézet, miszerint meg kell erősíteni a nemzetállamokat a nagy európai föderatív régiók kárára. „Ezt mi nem tudjuk elfogadni. A nemzeti identitás nagyon fontos, de a nemzetállamok ideje lejárt” – mondta a politikus.

A szeminárium fő témája az RMDSZ és nemzetközi partnerei által kidolgozott kisebbségvédelmi témájú európai polgári kezdeményezés volt, amit júliusban iktattak az Európai Bizottságnál.

Borbély László elmondta: a szemináriumon 11 romániai kisebbségi képviselő is részt vett, akiket megkértek, legyenek szolidárisak a kisebbségi polgári kezdeményezéssel, mert a benne felvetett problémák nem csak a magyarokat érintik, hanem 100 millió európai állampolgárt.

A szemináriumon részt vett az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) küldöttsége, amelyet Hans Heinrich Hansen FUEN-elnök vezetett. A delegáció tájékozódott a marosvásárhelyi román és magyar közösség együttéléséről. Hansen elmondta: tapasztalata szerint a kétnyelvűség egyelőre csak a nyilatkozatokban teljes az erdélyi városban, és tetten érhető az ottani magyar és román közösségek közötti feszült viszony. A kisebbségi ernyőszervezet elnöke szerint párbeszédre van szükség a két közösség között, az első lépést a többségnek kell megtennie, de a kisebbségnek is nyitottnak kell lennie a többség kultúrája iránt – mondta a FUEN elnöke.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bikaboy
2013. szeptember 13. 22:35
Borbély forditva ül a lovon! Neki és az RMDSz-nek majd a történelem válaszol! Mindenesetre V.Ponta örülhet; pont ilyen kisebbség kell neki!
Maddox
2013. szeptember 13. 22:28
Például ennek a kollektivista hőzöngésnek köszönheted, hogy létezik Magyarország nevű fogalom, és ezen hőzöngés hiányának, hogy a múlt században úgy osztották szétfele, ahogy jólesett nekik.
kjkj945
2013. szeptember 13. 20:59
Jöjjön a USE Falanszter???
Ouroboros
2013. szeptember 13. 19:35
Pontosan. Öröm ezt egy erdélyi politikustól hallani. Mondjuk nem véletlen: ők a saját bőrükön érzik, a nemzetállam milyen alávalóságokra képes, hogy a nemzetállami fikciót megőrizze. Ébred Európa. Helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!