Baja: az MSZP és az Együtt-PM bírósághoz fordul

2013. szeptember 26. 15:54

A Kecskeméti Törvényszékhez fordul felülvizsgálatért az MSZP és az Együtt-PM szövetség, miután a Bács-Kiskun megyei területi választási bizottság másodfokon helybenhagyta a helyi választási bizottság korábbi döntéseit, azaz elutasította a bajai időközi önkormányzatiképviselő-választás végeredményét megkérdőjelező beadványaikat.

2013. szeptember 26. 15:54

Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség politikusa csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: minden kétséget kizáróan csalás történt a fideszes jelölt győzelmével végződő választáson. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: remélik, hogy a törvényszék – a szavazók szállítása miatt – megsemmisíti az egyik szavazókör választási eredményeit. „Ismételjük meg a választást, és nézzük meg, valóban tisztességes keretek között milyen eredmény születik!” – fogalmazott.

Karácsony hozzátette, a bíróság tanúk meghallgatása mellett ellenőrizheti annak a – Lungo Drom által jelölt – szavazóköri delegáltnak a mobilforgalmát, aki a vasárnapi voksolás közben szemtanúk szerint folyamatosan sms-ezett. A vizsgálat szükségességét azzal indokolta, felvetődik a választás titkosságával való visszaélés gyanúja, a szavazásban részt vevők kiléte ugyanis szigorúan védett adat, „amit nem lehet sms-ekben kiszivárogtatni”. Az Együtt-PM politikusa hangsúlyozta, ha ez megtörtént, bűncselekmény, ezért a bíróságnak érdemben foglalkoznia kell a kérdéssel. Harangozó Tamás az MTI kérdésére azt mondta: ellenkező esetben büntetőeljárásnak kell tisztáznia, mi történt, amelynek során a nyomozóhatóságnak kötelessége beszerezni az említett sms-eket.

A szocialista politikus kijelentette: a megyei választási bizottság megalapozatlan döntést hozott, amikor azt állapította meg, hogy az ellenzék szerint a szavazók szervezett szállítását bizonyító videofelvételből nem derül ki, hol készült, és nem érthető pontosan, hogy mi hangzik el. A sajtótájékoztatón ismét levetítették a korábban már bemutatott felvételeket. Harangozó Tamás szerint nyilvánvaló, hogy a felvétel a bajai 32. számú szavazókörnél készült, és jól hallható az is, hogy egy férfi a szavazókat autóval szállítók egyikének azt mondja: „akár ötvenszer is jöhetsz”. Véleménye szerint a képsorokból az is egyértelmű, hogy nem idős embereket, hanem fiatalokat szállítottak csoportosan szavazni. Kifogásolta továbbá, hogy a területi választási bizottság nem hallgatott meg tanúkat és más bizonyítási eszközt sem próbált igénybe venni.

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz győztes jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak (47 százalék). Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal (41 százalék). A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2013. szeptember 26. 18:53
az anyukámhoz is fordulhattok,imád titeket
kjkj945
2013. szeptember 26. 18:09
És mikor fordulnak Strasbourg-hoz????
atila68
2013. szeptember 26. 17:39
Én megértem, hogy minél tovább fent kell tartani a látszatot, de azért beláthatná az MSZPE2K14PMVSZDK-szövetség, hogy van amikor el kell engedni a szopóroller kormányát és leugrani róla.
flyb
2013. szeptember 26. 17:18
A FideSS bűnszervezet ellen és az aljas választási csalásuk ellen fel is kell lépni. Jövőre is ez lesz, de a magyar nép keményen meg fogja torolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!