Tőkés állami kitüntetésének visszavételéről beszéltek Marosfőn

2013. augusztus 16. 15:05

Tőkés László európai parlamenti képviselő román állami kitüntetésének visszavonását követelték a külhoni románság képviselőinek részvételével megrendezett 11. Marosfői Nyári Egyetemen – közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

2013. augusztus 16. 15:05

Tőkés László 2009-ben, a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján megkapta a legmagasabb román állami kitüntetés, a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatát a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért. „Az nem lehetséges, hogy ezt a magyar szélsőségest, aki minden eszközzel Románia és a románság ellen harcol, Románia Csillagával tüntessék ki, ezért felkérjük az Elnöki Hivatalt, vonja vissza Tőkés Lászlótól az érdemrendet” – olvasható a székelyföldi román civil szervezetek által szervezett nyári egyetem zárónyilatkozatában.

A legfőbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta a héten Tőkés Lászlót azért, mert a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy ezt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Traian Băsescu államfő a marosfői nyári egyetem megnyitóján azt mondta: aki védhatalom kiterjesztését kéri egy másik államtól Erdély fölé, az nem érdemli meg a román állampolgárságot. Az államfő csütörtökön a második világháborúban Marosorbón (Oarba de Mures) elesett román katonák emlékművénél is szóba hozta, hogy Erdély „diktátum alá helyezésének” ötlete nagyon megrendítette, csalódott egy olyan emberben, akit a román forradalom jelképének tekintett. Victor Ponta miniszterelnök, az államfő politikai ellenfele is több ízben bírálta a héten Tőkés Lászlót, akit – a védnökségével létrehozott Erdélyi Magyar Néppárttal együtt – szélsőségesnek nevezett.

Az érdemrend visszavonását elsőként Crin Antonescu szenátusi elnök vetette fel. „Így kellene megbüntetni ennek a román EP-képviselőnek a következetesen románellenes hozzáállását” – mondta Tőkés Lászlóról keddi sajtóértekezletén a Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2013. augusztus 16. 18:44
"Illegális kakasviadalok szervezéséért csütörtökön letartóztatták az Amerikai Egyesült Államokban Mihály volt román király lányát, Irina hercegnőt és férjét, John Wesley Walkert. A vád szerint a pár 2012. április 1. és 2013. május 19. között legalább tíz alkalommal szervezett kakasviadalt az Oregon államban lévő Irrigon nevű település mellett található farmján. A hercegnő férjével halálig tartó viadalokat szervezett olyan kakasokkal, amelyekre késeket és más éles fegyvereket erősítettek fel." Ha ilyen a királyi család, mitől lenne kulturáltabb a népe?
Sieger
2013. augusztus 16. 15:29
bocskorosok
fogd a pénzt és kuss
2013. augusztus 16. 15:15
románok ...
Maddox
2013. augusztus 16. 15:14
Tőkés helyében már a buli elején visszaküldtem volna magamtól, egy nyilatkozattal karöltve, hogy mivel rendszerváltás nem történt, ezért okafogyottá vált az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!