Közösségi főiskolák nyílhatnak

2013. augusztus 16. 12:09

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: közösségi főiskolák megnyitását tervezi az EMMI, amelyek két éves képzést követően felsőoktatási szakképzést nyújtanának a hallgatóknak.

2013. augusztus 16. 12:09

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkárral a Magyar Nemzet készített interjút, amelyben a közösségi főiskolákról is kérdezték. Ennek kapcsán Klinghammer kijelentette: „A közösségi főiskolán kétéves a képzés, és a végén felsőoktatási szakképzést adna a hallgatónak. Ide azok jelentkezhetnének, akiknek bizonytalanabb a tudásuk annál, hogy egyetemre menjenek, de szorgalmasak és szeretnének tovább tanulni. A közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük. Ez az intézménytípus lenne a piramis alja”.

A HVG összefoglalójából kiderül, hogy az államtitkár szerint a felsőoktatás átstrukturálása nyomán a nemzeti tudományegyetemek (a debreceni, a szegedi, a pécsi és a budapesti ELTE) oktatnák majd a legtöbb szakot. Ezeken lesz majd több kar, mesterképzés és doktori iskola is. A szakegyetemeknek nevezett intézmények (pl. SOTE, BME, Miskolci Egyetem) minőségileg ugyanazt a színvonalat képviselik majd, csak kevesebb karral. A főiskolák viszont csak alapképzést indíthatnak majd, illetve kivételes esetben mesterképzést is, ha az adott főiskola „ha tényleg meg tudja ütni a kellő szintet”. Az új rendszerben a közösségi főiskolák jelentenék majd a legalsóbb szintet, de ezek is indíthatnak majd alapszakos képzéseket.

A tervekről Klinghammer elmondta, hogy szeptemberre lesznek kész az elvek lefektetésével, de a teljes átalakításhoz két-három évre lesz szükség.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2013. augusztus 17. 11:09
ez a 'community college' amerikai intézményének magyar fordítása?
Pirosz-szka
2013. augusztus 16. 16:53
"A közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük." Továbbá az ilyen térképész barmokból is lehet a MTA rendes tagja. Hülye szenilis vénember! Tudod, mi a különbség a védőnő, az óvónő és közted, senkiházi? Az, hogy az előbbiek EMBEREK!
JaJoK
2013. augusztus 16. 14:25
Aggódom a Lakitelek Népfőiskola sorsáért.....
liberálzöld.
2013. augusztus 16. 13:34
Már csak a Nemzeti Esti Egyetemet kell kitalálni. És teljes lesz a 70-es évek oktatás-strukturája. Ja! És az egyetemi felvételinél plusz pontot jelent a Forradalmi Fidesz-Paraszt múlt és származás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!