Három alapból nem folyósít pénzt az Unió

2013. augusztus 14. 08:35

Az MTI-nek nyilatkozó brüsszeli forrás szerint 8 operatív program uniós finanszírozását függesztették fel ideiglenesen szabálytalanságok miatt. Lázár János hétfőn azt mondta, hogy 15 magyar operatív programból 13-at nem finanszíroz az EU.

2013. augusztus 14. 08:35

Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését – közölte egy név nélkül nyilatkozó bizottsági forrás kedden az MTI-vel. A bizottsági forrás nyolc operatív program uniós finanszírozásának ideiglenes felfüggesztését erősítette meg, de sem azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, sem azt, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország.

Az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás „jelentős hiányosságokat” talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A forrás többször is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nemzetközi sajtóban is megjelent számok, amelyek szerint Magyarország akár 2,7 milliárd eurót is elveszíthet, túlzóak, nagyságrendileg sem forog ekkora összeg kockán.

Elmondta: a dolgok menete az, hogy a bizottság megkéri az adott tagállamot, szüntesse meg a szabálytalanságokat, majd értékeli a kormány által javasolt intézkedéseket és ennek tükrében tesz javaslatot a támogatások korrekciójára, vagyis arra, hogy a szabálytalanul kifizetett pénzek miatt mennyi támogatástól fossza meg Magyarországot. Jelenleg a helyzet mérlegelése, a magyar intézkedések értékelése zajlik. A bizottsági tisztviselő azt is egyértelművé tette: Brüsszel számára világos, hogy Magyarország kiemelt kérdésként kezeli az ügyet, erre világos biztosítékot is kaptak Budapestről, Magyarország pedig láthatóan dolgozik azon, hogy a kifogásolt irányítási és ellenőrzési hiányosságokat kiküszöbölje.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el, hétfőn elmondta: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki és tárgyal meg várhatóan szerdai ülésén a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalámis hegedű
2013. augusztus 14. 14:29
Jöhet a CÖF, báncsákorbánt!
vidorka
2013. augusztus 14. 14:23
"Nyerges Attila otthagyta Némethnét A Közgép elnökének állatorvos testvére politikai főtanácsadó volt, de május óta nem az – írja a 444.hu. Nyerges Attila idén május 10-e óta már nem dolgozik a fejlesztési minisztériumban. Saját kérésére, közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya, közölte az NFM sajtóosztálya a lappal." ....csak nem találtak valamit azok a gaz ellenőrök?? S talán süllyed a hajó??? ...akkor pedig sok-sok száz milliárd a kár!
korona
2013. augusztus 14. 13:56
Mielőtt bárki is beletemetkezne az EU-s dolgok átvizsgálódásába, értékelésébe, tudnia kell, hogy az EU zsidó vezetés alatt áll, ami azonnal érthetővé teszi ennek a monstrumnak minden tevékenységét. Nehogy már bármelyik gój, nagy naívan, azt higyje, hogy ÉRDEKÉBEN valamit is tenni fog ez a kontinesnyi "pénzintézet". Az ő dolguk, hogy a lehető legjobban lenyúzzák a gójokról az összes bőrt amit csak lehet.Ezt persze olyan látványos színfalak előtt kell csinálnia, mint bizonyos városképek jobbirányú megváltoztatása, közlekedési eszközök modernizálása - tehát, ami látványos, amivel a gyanútlan keresztény nap-mint-nap találkozik, és mondja magában, hogy lám-lám milyen gyönyörű lett ez az utca, tér, ház, épület, rendelő stb stb stb... Viszont a pénztárcájában nem növekszik a bankók mennyisége - hanemmég csökken is, az élelmiszerekre meg egyer többet kell költeni, ezerféle adót kell fizetni, meg kell ásnia a maga sírját, mert úgy olcsóbb lesz a temetése és sorolhatnám. A zsidók mindig az ő Világuk számára munkálkodnak, legyenek bármilyen életpályán is. Még az orvos is azért fogad el csúszópénzt, mert a talmud szerint zsidó orvos ingyen nem segíthet gójnak, ha meg már az fizet, akár szimbólikus összeget is, mentesül Jahve felé a "bűnttől". Ez a konstelláció uraim.
bigyomail
2013. augusztus 14. 11:17
Napost itt valaki hazudik. Vagy az EU, vagy mi. A kérdés, hogy ki miért tenné. Eddig az volt az alap, hogy sem az EU, sem az adott tagállami kormány nem nagyon "dicsekedett" azzal, hogy befagyasztottak EU-s pénzeket. Az Eu azért nem, mert a nettó befizetők adófizetői nem nagyon örülnek annak, ha befagyasztanak egy ilyen kifizetést a korrupció miatt. Mert bár Lázár nem győzte hangsúlyozni, hogy olyan okok miatt fagyasztották be, mint például a mérnöki kamarai tagság problémája, azért azt mindenki - aki kicsit is foglalkozik ilyenekkel - tudja, hogy elsősorban a korrupció miatt szokás ezeket befagyasztani. Aztán persze mellé tesznek még pár apróbb hibát, de ezek szinte lényegtelenek. Szóval a német adófizető nem nagyon örül annak, hogy a felzárkóztatásra adott pénzből a tagállam politikusai és azok haverjai gazdagodnak és nem arra költik, hogy a keleti országok polgárai jobban éljenek és ennek okán ne hozzájuk vándoroljanak ki, hanem otthon vásárolják raklapszám a Bosch és a Siemens termékeket. A helyi kormányok meg ugye azért nem dicsekednek ezzel, mert azt senki nem vallja be szívesen, hogy több ezer milliárd ingyen-pénz lehívására sem képesek. Persze az állam szinte semmire sem képes hatékonyan, de ugye ez már alulmúlja az alapelvárásokat is. Itt meg valaki csúsztat. Vagy az EU mond keveset, vagy lázár sokat. Miért is? Az Eu a fenti okok miatt eleve nem nyilatkozott volna, ha nem jön lázár bejelentése. Simán kinézem belőlük, hogy szépítik a dolgot. Lázárnak viszont mi érdeke fűződik ahhoz, hogy eltúlozza az állam töketlenségét? Hiszen ezt már tényleg nagyon nehéz ráfogni az elmúlt 8 évre. Főleg annak fényében, hogy átalakították, majd újra átalakították a rendszert, ami a hatékonyságot csak csökkentette, pedig előtte sem volt túl hatékony. Max. annak ágyazhatott meg, hogy politikai indoka lehessen a még erősebb kézi-vezérlésnek. Talán, de ez nem biztos, viszont más okot én nem nagyon tudok elképzelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!