Feljelentésként kezeli az MSZP Csatáry-molinós kérdését Polt

2013. augusztus 29. 12:58

A legfőbb ügyész feljelentésként továbbította a Fővárosi Főügyészséghez Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő azon írásbeli kérdését, amelyben az ellenzéki politikus azt tudakolta: folyik-e büntetőeljárás az FTC-MTK labdarúgó mérkőzésen kifeszített „In memoriam Csatáry László” feliratú transzparens ügyében.

2013. augusztus 29. 12:58

Polt Péter ezt a parlament honlapján csütörtökön elérhetővé vált írásos válaszában közölte, hangsúlyozva, Steiner Pál kérdése a közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentésként értékelhető. A szocialista képviselő kérdésével pénteken fordult a legfőbb ügyészhez az augusztus 17-én tartott rangadón történtek miatt. Steiner Pál emlékeztetett, a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt benyújtott vádirata szerint Csatáry László 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését.

A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet – hangsúlyozza az ellenzéki politikus, aki szerint Csatáry közelmúltban történt haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését. Az FTC a történtek után elnézést kért, a klub elnöksége szerint a hétvégi FTC-MTK labdarúgó mérkőzésen politikai provokáció történt, amellyel a nézők egy maroknyi csoportja megsértette a Ferencvárosi Torna Club 114 éves szellemiségét, és minden jóérzésű szurkolóját.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága ezt követően 800 ezer forintra büntette a Ferencvárost szurkolói, mások méltóságát sértő transzparense miatt. A szervezet döntése meghozatalakor értékelte, hogy a Ferencváros vezetése a nyilvánosság előtt elhatárolódott a történtektől, és lépéseket tett a transzparenst kihelyezők azonosítására. Az üggyel összefüggésben ugyanakkor ismételten hangsúlyozták, a futballpályán nincs helye semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak, mások méltóságát, nemzeti érzését sértő megnyilvánulásnak. A transzparens kifeszítését az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület is mélyen elítélte.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén felháborítónak tartja a történteket, a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ pedig az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordult az ügyben. Utóbbi szervezet a Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók „folyamatosan visszaeső magatartást” tanúsítanak, „Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a  hivatalosan betiltott, de még mindig aktív – félkatonai Magyar Gárda”. A Jobbik erre reagálva „magyarellenes uszításként” értékelte a központ levelét és a szervezet betiltását követelte.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polinéz
2013. augusztus 30. 18:46
sjanos [Hozzászóló kiszűrése] 2013. augusztus 30. 11:44 Kedves "sajnos" hozzászóló. Néhány tévedésedet helyre billentem: 1. Csatári nem "y"-al irta a nevét, hanem "i" betűvel. 2. Semmiféle fennhatósága nem volt egyik kassai gettó fölött, ezt maguk a zsidók állapították meg még 2003-ban. Fent van az interneten, keresd meg. 3. Csatári nem menekült sehová a háború végén mert már 44 őszén nem tartózkodott Kassán - ezt levéltári dokumentumok támasztják alá. 4. Kanadában ugyanazzal a Csatári névvel élt amellyel oda kivándorolt.Erről szintén létezik hiteles dokumentum. 5. Csatárinak nem volt köze a nemzeti szocialistákhoz, erre szintén bizonyíték áll rendelkezésre. 6. Csatárit nem fosztották meg kanadai állampolgárságától, Efraim Zuroff állításával ellentétben. 7. Ha ezek után azt kívánnád, hogy álljak elő ezekkel a bizonyítékokkal, erre nemet mondok, mivel ezek beszerzéséhez neked is van lehetőséged, így hát fogj hozzá Zuroff helyett is. 8. A pondró kifejezés nem állja meg a helyét ... :) :) :) 9. Összefoglalva, nincs igazad.
thymian
2013. augusztus 29. 22:54
Steiner vajon kettős állampolgár? Mert hogy izraeli kitűzővel jelent meg az Országgyűlés alakuló ülésén. Feljelentésként értékeli Polt. Vajon más esetekben is így működik-e egy írásbeli kérdés elbírálása, vagy vannak kivételek/ egyenlőbbek? Kettős állampolgár ne lehessen se kormánytag, se képviselő!
MacElek
2013. augusztus 29. 21:05
"háborús bűntett miatt benyújtott vádirata szerint" A vádirattal kitörölheti, ha nem tud felmutatni mellé egy magyar bírósági ítéletet is. Addig ugyanis ártatlan. Már a főügyész se ismeri a jogot?
MacElek
2013. augusztus 29. 21:02
"közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentésként értékelhető" Milyen erőszak történt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!