Fél éve újult meg a Humen

2013. augusztus 20. 17:20

Fél éve újult meg Magyarország egyetlen melegbarát, ingyenes havilapja, a Humen Magazin. A lap legfőbb célkitűzése, hogy a megfelelő minőséget és tartalmat nyújtva küzdjön a homofóbia, a melegekkel kapcsolatos negatív sztereotípiák ellen, illetve hogy párbeszédbe léptesse a meleg és a heteroszexuális társadalom képviselőit.

2013. augusztus 20. 17:20

Fél éve újult meg Magyarország egyetlen melegbarát, ingyenes havilapja, a Humen Magazin. A lap legfőbb célkitűzése, hogy a megfelelő minőséget és tartalmat nyújtva küzdjön a homofóbia és a melegekkel kapcsolatos negatív sztereotípiák ellen, illetve hogy párbeszédbe léptesse a meleg és a heteroszexuális társadalom képviselőit. Ezen túl igyekszik a mai magyar homoszexuális társadalom érdekeit képviselni, a gondolkodásmódban és a nyitottságban pozitív változásokat előidézni. A lap jogelődje Humen címmel 2011 októberében indult, majd 2013-as megújulása során a Humenből Humen Magazin lett: mind a külső, mind a belső tartalom jelentősen átalakult, számról számra vált egy sokszínű kulturális életmódmagazinná. A változásokkor a szerkesztőgárda új munkatársakkal bővült, de a lap jelenlegi kollégái ugyanúgy büszkék a már nem a kiadványnál dolgozókra, akik nélkül az újság nem tartana ott, ahol.

A lap minden hónap utolsó szombatján, 3000 példányban jelenik meg. Az újság ingyenes, Budapesten harmincnál több terjesztési ponton, leginkább melegbarát helyeken bukkanhat rá az ember. Ugyanakkor a különböző kávézókon, boltokon és klubokon kívül jelen van nem csak melegbarát mozikban, színházakban és éttermekben is. A vidéken élő olvasók megrendelhetik az újságot: hozzájuk postán jut el a Humen Magazin, de az eddig megjelent lapszámokat most már a táblamagazin.hu-ról okostelefonra és/vagy táblagépre is bárki letöltheti.

Kanicsár Ádám András, a lap főszerkesztője szerint egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak mind a hirdetők, mind a terjesztési pontok részéről: egyre többen látnák szívesen a magazint éttermükben, bárjukban, kávézójukban. A lap főszerkesztője arról is beszámolt, hogy eddig semmiféle homofób támadás, semmilyen kellemetlenség nem érte őket. Sőt, inkább azt vették észre, hogy sokan büszkén vesznek részt a magazin életében. Az olvasóktól is rengeteg pozitív visszajelzést kapnak, többek között azt, hogy régóta nagy szükség volt már egy valódi értékeket közvetítő kulturális meleg lapra.

Az eddigi lapszámokban a társadalmi szerepvállalást erősítéséről, melegjogokról, azonos nemű párok gyerekvállalásáról, pszichológiai problémákról vagy nemi betegségekről szóló cikkek mellett megtalálhatók színház-, film- és könyvajánlók, kulturális témájú interjúk, sporttal, haj- és bőrápolással foglalkozó írások is. De a lapszámokban mindig jelen vannak a mai magyar meleg élet fontosnak tartott szereplői is. A hirdetésekből élő lapot önkéntesek szerkesztik, de a létrehozásban részt vesznek szakemberek is: a nemi betegségekről szóló rovatot egy bőr- és nemibeteg-gyógyász, kozmetológus szakorvos szerkeszti, a Pszichosarok című rovatot pedig klinikai szakpszichológus.

A Humen Magazin tevékenysége azonban nem merül ki ennyiben: szerveztek már rendhagyó szerkesztőségi ülést, ahol élénk eszmecsere zajlott egy meleg lap működéséről, de rendeztek már vitaestet a Pride szervezőivel a felvonulás létjogosultságáról, annak pozitív és/vagy negatív hatásairól. A kiadvány ezen kívül már két bulit is „levezényelt”, hogy így hozza közelebb egymáshoz olvasótábora tagjait. A magazin stábja ősszel négynapos gasztrokulturális programsorozatot tervez Humen Feszt néven, ingyenes előadásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, bulikkal és egy saját kiállítás megszervezésével.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kohn Zervatív
2013. augusztus 21. 19:05
Ne dadogj, pakolj és húzz haza. Ma is kiütötted magad.
Akitlosz
2013. augusztus 21. 19:05
Azért ingyenes, mert pénzért a kutya sem venné meg. Nem mintha ingyen sokaknak kellene.
tapsihapsi
2013. augusztus 21. 10:12
mindenkinek ingyenes példányt belőle! mint az orbán levelekből!!!! :DDDD
fogd a pénzt és kuss
2013. augusztus 21. 07:49
hülyesét, nem kell magazinra költeni (homofóbok úgysem veszik meg) elég ha nem provokáltok mindjárt lesz értelmes vita. ez olyan egyszerû, miért nem látjátok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!