A miskolci gyermek-egészségügyi központ jogi lépéseket fontolgat

2013. augusztus 15. 15:20

Együtt éreznek azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették, a „sok igaztalan vád miatt” azonban, ha valaki a gyermek-egészségügyi központ munkájával kapcsolatban „valótlan kijelentést hoz nyilvánosságra, vagy megalapozatlan tényeket állít”, azzal szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik – közölte Nagy Kálmán, a miskolci megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának vezetője csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2013. augusztus 15. 15:20

Nagy Kálmán felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött-osztálya – Magyarország első ilyen osztálya – már negyvenöt éves múltra tekint vissza. Alapítása összefüggött azzal, hogy a megyében rendkívül magas volt a koraszülött-halandóság. Az osztály azóta koraszülött gyerekek ezreit mentette meg a biztos haláltól. Borsod-Abaúj-Zemplénben szervezték meg az országban először a koraszülöttek inkubátoros szállítását, amely máig is az egyik legfontosabb tényezője a koraszülöttek életben tartásának – hangsúlyozta.

Hozzátette: az osztály tavaly is sok gyógyult, jó életminőségű koraszülöttet bocsátott haza. Az elmúlt másfél hét alatt a gyermek-egészségügyi központ koraszülött-osztályán több, igen kis súlyú koraszülött halt meg. „A közvetlen halálok eddig nincs feltárva”, az egyes esetek közötti összefüggés még nem tisztázott. „Az osztály dolgozói a vizsgálatok eredményét, illetve azok értékelését szükségesnek tartják és várják” – írta a szakember.

Kifejtette: az igen kis súlyú koraszülöttek megszületésük után súlyos betegek. „Ezek a gyermekek gyenge védekezőképességgel rendelkeznek, és életkilátásuk korlátozott”. Egy 1000 grammos újszülött olyan felnőttnek felel meg, akinek a súlya eredetileg 60 kiló, és betegsége miatt 20 kilót fogyott – hozott példát. A miskolci gyermek-egészségügyi központ Magyarország egyik legjobb intézménye, amelytől sok esetben egyetemi klinikák kérnek segítséget, és olyan súlyos betegeket lát el sikeresen – égetteket, leukémiásokat, csontvelő-transzplantáltakat –, akiknek a kezelése nemzetközileg is jelentős gyógyító feladatot jelent – jegyezte meg.

Természetesen mélységesen együtt érzünk azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették” – olvasható a közleményben. Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben, és arra utasította a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2013. augusztus 15. 18:25
Talán a perek fontolgatása helyetrt,konkrét igaz okot vagy okokat kellene feltárni a a sorozatos bébi halálok miatt! Nem lehet kizárni az intézmény felelősségét addig amíg nem tisztázottak azok a tényezők amelyek a sorozatos bébi halálhoz vezettekj!Tehát feltárni az OKOKIAT,ÉS LEHETŐSÉGHEK SZERINT KIZÁRNI AZ ISMÉTLŐDÉS LEHETŐSÉGÉTG,ez a feladatok most!
narancsos-kaméleon
2013. augusztus 15. 18:17
"A miskolci gyermek-egészségügyi központ jogi lépéseket fontolgat" Először tisztázzátok magatokat, utána majd "fontolgathattok"!
kjkj945
2013. augusztus 15. 15:52
Taigetosz.
nyugalmazott tanár
2013. augusztus 15. 15:43
Szerintem nem az a meglepő és szomorú, hogy koraszülött életképtelen gyermekek halnak meg a szülészeten, hanem az, hogy a kissúlyú születések száma rohamosan növekszik. Jó lenne összevetni a vizsgált osztály adatait a többi megyei intézményével. Lehet, hogy sokan meglepődnénk. Mesterséges módszerekkel világra segítenek egy sereg olyan gyewrmeket, akik a "magzatvédelem" nélkül meg sem születnének, majd azon sopánkodunk, ha újszülöttként életképtelennek bizonyulnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!