23 250 milliárdot tesz ki az államadósságunk

2013. augusztus 21. 10:39

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 második negyedévének végén a GDP 81,4 százaléka volt (23 250 milliárd forint) – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

2013. augusztus 21. 10:39

A nemzeti számlák előzetes adatai szerint az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 226 milliárd forinttal növelte, a forint erősödése pedig 315 milliárd forinttal csökkentette. Az államháztartás nettó tartozása (17 728 milliárd forint) a GDP 62,1 százalékát tette ki 2013 második negyedévének végén.

A bruttó adósság az első negyedév végén a GDP 82,2 százaléka, 23 340 milliárd forint volt, a tavalyi év végén a GDP 79,2 százalékán állt, 22 381 milliárd forintot tett ki. A nettó tartozása 17 339 milliárd forint, a GDP 61,1 százaléka volt az első negyedévének végén. A június végén zárult egy évben az államháztartás 749 milliárd forint, a GDP 2,6 százalékának megfelelő hiánnyal zárt.

2013 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 849 milliárd forint volt. A szektor pénzügyi eszközei közül a vállalatokkal szembeni vevő- és adókövetelések növekedtek, míg a rövid lejáratra nyújtott hitelek állománya csökkenést mutatott. A kötelezettségek közül jelentősen növekedett a központi kormányzat hosszú lejáratú értékpapír- és hitelállománya, amiben kiemelkedő szerepet játszott a második negyedévben lezajlott önkormányzati adósságátvállalás, emellett nagymértékű állampapír-kibocsátás is történt.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 535 milliárd forint volt a második negyedévben. Pénzügyi eszközeik közül számottevően csökkentek a hitelintézeteknél elhelyezett betéteik, kötelezettségeik alakulását pedig az adósságátvállalás határozta meg, aminek következtében jelentősen csökkent hosszú lejáratú értékpapír-állományuk és hiteltartozásuk. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 93 milliárd forint volt. Eszközeik közül a folyószámla betétek és a háztartásokkal szembeni adóköveteléseik növekedtek, kötelezettségeik közül a rövid lejáratú hiteltartozások csökkentek elsősorban.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,7 százaléka, 1630 milliárd forint volt. Az idei második negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége 392 milliárd forint volt, a negyedéves GDP 5,5 százalékát tette ki. Az első negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége 364 milliárd forint volt, a negyedéves GDP 5,6 százaléka, míg az első negyedév végével záruló évben a GDP 5,5 százaléka, 1547 milliárd forint.

2013 második negyedévében a háztartások pénzügyi eszközeik közül a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok és a befektetési jegyek állományát növelték számottevően. Növekedés volt tapasztalható továbbá a készpénz, a folyószámla betétek és az egyéb követelések tekintetében. Ugyanakkor tranzakcióból eredően az egyéb betétek jelentősen visszaestek. A kötelezettségek csökkenése mögött elsősorban a devizahitelek törlesztése állt.

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalámis hegedű
2013. augusztus 22. 13:38
A Margyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap elismerte, hogy a bankadó miatt nőttek meg elviselhetetlen mértékben a devizahitelesek terhei – írta csütörtöki közleményében az Együtt-PM. A jegybank által kiadott – meglepően őszinte – anyag rámutat: a pénzintézetek a rájuk rótt különadókat és egyéb terheket a lakosságra hárították át. A jelentés tehát egy részletes beismerő vallomással ér fel – írták. Hazudott a rezsim, amikor azzal hitegette a magyar embereket, hogy nincsenek megszorítások, mert a különadókat is a magyar emberek fizetik. Hazudott a rezsim abban, hogy politikai ellenfelei felelősek a devizahitelesek válságáért. A jegybank honlapján olvasható elemzés szerint a válságkezelő Bajnai-kormány alatt a devizahitelesek jobb helyzetben voltak: az Orbán-kormány dilettáns gazdaságpolitikai intézkedései hatására elszabadult forintárfolyam miatt kerültek hátrányba a forinthitelesekkel szemben. Emlékeztetnénk: ma a forint több mint 10 százalékkal ér kevesebbet az euróval és 30 százalékkal a svájci frankkal szemben, mint 2010-ben – írták. A devizahitelesek ma rosszabbul élnek, mint három éve. Az Együtt-PM Szövetség azt követeli a kormánytól, hogy ismét vezesse be azt a Bajnai Gordon kormányához köthető intézkedést, amely szerint aki elveszíti a munkáját, két év türelmi időt kap a törlesztésre, amikor csak havi 10 ezer forintot kell fizetnie. Forint-fillérre számoljanak el azzal az 500 milliárd forinttal, melyet a devizahitelesek megsegítésére hivatkozva, de az egykulcsos adóval nyerő gazdagok érdekében szedtek be különadóként a bankoktól. A kormány tőkésítse fel, lássa el valódi jogosítványokkal a Nemzeti Eszközkezelőt, hogy az fel tudja vásárolni a bajba jutott adósok lakásait, hogy a családok ne kerülhessenek utcára. Fejezze be a hazudozást, és kérjen bocsánatot a magyar emberektől – olvasható a közleményben. A Fidesz átverte a magyar embereket, becsapta a saját választóit, majd az egészet letagadta és másra kente. A hazugság azonban a százszori és ezerszeri ismétléstől sem válik igazzá. Az igazság az, hogy Orbán Viktor kormánya vezette be a devizahitelezést Magyarországon, és ő felelős a lakossági hitelesek válságáért is – zárták a közleményt.
szalámis hegedű
2013. augusztus 21. 21:38
A magyar pénzügyi kontrollrendszer hibáira és hiányosságaira hivatkozva – melyeket még egy 2012 –ben végrehajtott audit során fedeztek fel az EU ellenőrei - az Európai Unió ideiglenesen felfüg- gesztette a Magyarország számára biztosított EU-s pénzeket. A döntés alapján (mely egyébként a legmagasabb szinten született, az Európai Bizottságban) az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból jelenleg nem részesül országunk, és a 15 operatív programból 13 –nak kell leállnia. Eddig a hír. Nos … először az embernek az jut eszébe, hogy valakik odafent a minisztériumban és az NFÜ –nél nagyon elcseszték az egészet. Másodjára pedig arra gondolhatunk, hogy a Fidesz-rezsimet ismerve az EU megfogalmazásában olvasható „hibák és hiányosságok” valójában korrupciót és csalást takarnak! Régi igazság, hogy az Orbán-kabinet miközben a szélsőjobbos és nemzeti szavazóik egybetartása érdekében folyamatosan ekézi és bírálja az EU –t, (illetve „szabadságharcot” vív ellenük), addig a függöny mögött tartja a markát az EU -s pénzekért. Bizony a 4 milliárd az mégiscsak 4 milliárd, és a „hülye azért nem vagyok” jegyében Orbán és bandája is kiköveteli magának ezt a szép summát! Aztán, hogy a beáramló lové hogyan, milyen csatornákon és merre áramlik az már más kérdés. Most azonban úgy tűnik, érdekes utakat járhat be, és furcsa helyeken köthet ki. Olyan helyeken, melyek nem éppen az EU által meghatározott rendeltetési előírásoknak felelnek meg. Persze érthető Brüsszel aggodalma, és a pénzcsapok elzárása is, hiszen nem tollas a hátuk, hogy finanszírozzák a képükbe mosolygó, közben meg a hátuk mögött őket hülyére vevő Fideszesek luxus nyaralóit, bányáit, földvásárlásait és egyéb befektetéseit. Már ha valóban erről van szó. És valószínűleg erről van szó. A mutyi-kormánynak két dolog soha nem volt erőssége: a demokratikus működés, és a közpénzek tisztes – átlátható kezelése. Most belefutottak egy pofonba, és kínosan feszeleghetnek annak a felismerésnek a tanulságain morfondírozva, hogy mégis csak lehetnek nyugaton a felcsúti jogásznál is dörzsöltebb figurák. Bizony Vitya, az EU nem hülyék gyülekezete! Az egész akár poénos is lehetne, ha nem a mi bőrünkre menne. De arra megy! Mi szívunk, mi kínlódunk, és az a pénz ami most egy ideig nem jön – a Fideszesek mohósága és nemtörődömsége miatt -, nekünk fog majd hiányozni. A félbe maradt, munkahelyteremtő beruházásoknál, az alvállalkozók kifizetésénél, és az élet minden területén! Jó lenne elgondolkodni ezen, és még jobb lenne, ha végre azok szeméről is lehullana a köd, akik illúziókat táplálnak!
=nessuno=
2013. augusztus 21. 20:32
"az adósságot a második negyedévben a nettó hitelfelvétel 226 milliárd forinttal növelte" Árulás elvtársak!!! Hitelt csak a Gyurcsányi-Bajnau féle hazaárulók vettek fel!! Az unorthodox gazpol nem ismeri a hitelfelvételt!! Valaki nagyon hazudik...
elfelejtette
2013. augusztus 21. 17:27
Új logót kapott az MNB! :D Mondjuk a Simor féle elég béna volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!