Újraindítanák a borsodi szénbányászatot

2013. július 31. 15:45

A mélyművelésű szénbányászat újraindítását fontolgatja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a megyei önkormányzat. Ebben partner lenne a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium energiapolitikai célkitűzéseit támogató energiagazdasági intézet (IEEJ) és a Chiyoda vállalat – jelentették be szerdán Miskolcon az intézmények képviselői.

2013. július 31. 15:45

A borsodi szénmedencében számos mélyművelésű bánya működött, az utolsót csaknem húsz éve zárták be, ugyanakkor a föld mélye a szakemberek szerint több millió tonna szenet rejt még.

Ríz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szén stratégiai jelentőséggel bír, kitermelése csökkentené az ország importfüggőségét, a bányák újranyitása pedig munkahelyeket teremtene. Az úgynevezett tiszta szén technológia alkalmazása pedig lehetővé teszi a szén és a lignit környezetbarát felhasználását. Tájékoztatása szerint az IEEJ megvalósíthatósági tanulmányt készít egy lehetséges magyarországi tiszta szén projektről.

Toldi Ottó, az NFM főosztályvezető-helyettese arról szólt, hogy a nemzeti energiastratégia egyik legfontosabb célja az ország importfüggőségének csökkentése, ezért lenne fontos a hazai forrásokra támaszkodni. Ma a földgáz beszerzési ára olyan magas, hogy újra rentábilis lehet a hazai szénvagyon hasznosítása. A cél az, hogy a szenet környezetbarát módon hasznosítsák, nemcsak az energiaiparban, hanem a vegyiparban is – mondta.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. július 31. 19:39
Helyes!!!
lynx
2013. július 31. 19:18
Energia kell, szén van - bányát kell nyitni. Csak azt nem tudom, hogy miért zárták be a bányákat Borsodban, a Mecsekben,stb... akkor is volt szén a mélyben? Hol vannak ma a "kitűnő" közgazdászok, akik akkor kiszámolták, hogy olcsóbb energia hordozót külföldről venni és egy rakás kitűnő szakembert az utcára küldeni, mint "bérköltségen" bányászkodni? Vagy ez politikai kérdés volt, idegen érdekek szolgálatában? Sok kárt okoztak azok a 90-es évek.
kislevin
2013. július 31. 17:48
"Vizsgálják a lehetőségét" Amióta bezárták a bányákat, időről-időre mindig van egy hír, hogy valakik éppen vizsgálják az újranyitás lehetőségét, legyen az lignit, feketeszén vagy uránérc. De azóta sem nyitottak újra még egyetlen bányát sem.
egysegelem
2013. július 31. 16:55
Kapkodas, otleteles, ez megy Mon legalabb 15 eve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!